„Kai kurios politinės grupės... atvirai grasina panaudoti instrumentą, klaidingai vadinamą „teisės viršenybe“, kad nubaustų atskiras ES valstybes nares balsų dauguma“, – rašo J. Janša laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'iui Micheliui, publikuotame vietos žiniasklaidos priemonėse.

Pirmadienį Vengrija ir Lenkija blokavo ES 2021–2027 metų trilijono eurų biudžeto ir 750 mlrd. eurų finansinių priemonių dėl pandemijos paketo patvirtinimą, nepritardamos nuostatai, kad lėšų mokėjimas turi būti susietas su įpareigojimu valstybėms narėms laikytis teisinės valstybės ir demokratijos principų.

Nors Slovėnija pirmadienį nevetavo biudžeto, J. Janša savo laiške pažymėjo, kad politinė institucija neturėtų spręsti ginčų dėl teisės viršenybės.

„Teisės viršenybė reiškia, kad ginčus turi spręsti nepriklausomas teismas, o ne politinė dauguma kokioje nors institucijoje“, – rašo premjeras.

„Mums reikia ES institucijų, kurios nedalyvautų valstybių narių vidaus politikos konfliktuose“, – priduria jis.

J. Janša yra artimas nacionalistinių pažiūrų Vengrijos premjero Viktoro Orbano sąjungininkas ir dažnai atkartoja jo aštrią retoriką migracijos klausimais.