Latvijos nepriklausomybė buvo paskelbta 1918 metų lapkričio 18-ąją per iškilmingą Tautos Tarybos posėdį Nacionaliniame teatre. Istoriniam posėdžiui pirmininkavo Gustavas Zemgalas. Delegatams buvo perskaitytas lapkričio 17 dieną įvykusio Tautos Tarybos posėdžio protokolas, o tada G. Zemgalas aidint griausmingiems aplodismentams paskelbė, kad nuo šiol suvereni valdžia šalyje priklauso Tautos Tarybai.

Kiek vėliau žodis buvo suteiktas pirmajam Latvijos ministrui pirmininkui Karliui Ulmaniui, kuris laikinosios vyriausybės vardu paskelbė apie demokratinės respublikos įkūrimą.

Trečiadienį valstybės įkūrimo metiniu proga šalyje iškeltos Latvijos Respublikos vėliavos. Dėl koronaviruso pandemijos visi iškilmingi reginiai buvo atšaukti.

Premjeras Krišjanis Karinis valstybinės šventės proga palinkėjo latviams būti atsakingiems ir įžvalgiems.

Šventiniame kreipimesi į tautą vyriausybės vadovas sakė, kad kartoms, gyvenusioms prieš šimtmetį, teko uždavinys fiziškai iškovoti Latvijos nepriklausomybę, ir jos jį įgyvendino. Pasak premjero, prieš tris dešimtmečius latviams reikėjo susigrąžinti nepriklausomybę, ir jie taip pat pasiekė šį tikslą.

„Dabartinėms kartoms teko COVID-19 pandemijos iššūkis, ir mes jį įveiksime – dėl kiekvieno žmogaus atsakomybės ir veiksmų, nes čia glūdi jėga. Mes ją įveiksime, kad toliau kurtume mūsų bendrą ateitį. Būsime atsakingi, įžvalgūs, dirbsime Latvijos labui!“ – kalbėjo K. Karinis.

Premjeras palinkėjo visiems ramios šventės, pabrėžęs, kad latviai įveiks šį sunkų laikotarpį, jeigu bus vieningi.