Apie tai ji rašo portale dw.com.

Konkurso „Mis Baltarusija 2018“ laimėtoja 23 metų M. Vasilevič jau metus yra Baltarusijos parlamento narė ir ten teikia savo siūlymų. Neseniai ji pateikė iniciatyvą keisti šalies įstatymą dėl pilietybės ir „už dalyvavimą teroristinėje ar kitokioje ekstremistinėje veikloje arba didelės žalos Baltarusijos interesams padarymą“ atimti šalies pilietybę, ją citavo valstybinė naujienų agentūra BelTa.

M. Vasilevič politikoje išgarsėjo praėjusiais metais, kai tapo jauniausia parlamento nare šalies istorijoje. Šią naujieną skelbė daugelis tarptautinių žiniasklaidos priemonių, kurios taip pat publikavo ir nuotrauką, kurioje pagyvenęs autokratas Aliaksandras Lukašenka per naujametinį pokylį šoka su jaunąja gražuole. Netrukus po to M. Vasilevič apkaltino britų laikraštį „The Times“ meluojant ir paneigė, jog palaiko meilės ryšį su šalies vadovu.

Po rugpjūčio 9 dieną įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų M. Vasilevič savo instagrame netikėtai pasmerkė smurtą prieš demonstrantus. Ji ne tik paskelbė atitinkamą įrašą, bet ir vėliau nuvažiavo į ligoninę aplankyti per taikius protestus sužeistų žmonių. Tai paskatino baltarusius socialiniuose tinkluose negailėti A. Lukašenkos favoritei šiltų žodžių: esą, kiek dar liko laiko režimui, jeigu nuo jo nusisuko pačios ištikimiausios moterys?

Marija Vasilevič

Tačiau per tris mėnesius M. Vasilevič nuotaikos, rodos, pasikeitė kardinaliai. Dabar ji rengia įstatymo pataisas, kad už teroristinę, ekstremistinę ir valstybei žalą darančią veiklą būtų atimama Baltarusijos pilietybė. Būtent tokie kaltinimai pateikiami Baltarusijoje protesto akcijose dalyvaujantiems žmonėms.

„Teisės požiūriu M. Vasilevič iniciatyva tiesiog siaubinga. Baltarusijos Konstitucijos 10 straipsnyje rašoma, kad „nė iš vieno žmogaus negali būti atimta Baltarusijos Respublikos pilietybė arba teisė ją keisti“. Baltarusiai įgyja savo šalies pilietybę gimdami. Mintis atimti tokią teisę už kitokią nuomonę savaime yra nusikalstama“, – rašo S. Romanova.

Kas nutiks su žmonėmis, iš kurių bus atimta pilietybė? „Šaudys, juk čia Baltarusija“, – karčiai socialiniuose tinkluose ironizuoja baltarusiai. Jie fantazuoja apie ešelonus, judančius šalies sienos link, ir OMON „troikas“, kurios be teismo ir tyrimo naikins neįtikusius. Tokias kalbas paskatino jau surengti keli taikių demonstrantų teismai, kuriuose liudijo balaklavas dėvintys jėgos struktūrų atstovai.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, nuo rugpjūčio 9 d. iki lapkričio 9 d. Baltarusijoje represijų imtasi prieš 20 tūkst. žmonių. Tai yra precedento neturintis skaičius Rytų Europoje.

Pilietybės atėmimas iš disidentų buvo praktikuojamas Sovietų Sąjungoje. Ryškiausias to pavyzdys yra rašytojas Aleksandras Solženycinas, iš kurio, kai pasirodė „Gulago archipelagas“, 1974 metų vasario 12 dieną buvo atimta Sovietų Sąjungos pilietybė.

Baltarusijoje, kuri ryžtingai žengia atgal mirusios imperijos pėdomis, pilietybės atėmimo praktika buvo išbandyta dar 2010 metais, kai Baltarusijos pilietybė asmeniniu A. Lukašenkos įsaku buvo atimta iš žurnalisto Pavelo Šeremeto. Tiesa, oficialia priežastimi buvo nurodyta tai, kad P. Šeremetas buvo ir Rusijos pilietis. P. Šeremetas iki pat jo nužudymo 2016 metais Kijeve save laike baltarusiu.

Marija Vasilevič

„Teisingumo dėlei reikėtų paminėti, kad įstatymo projektas „Dėl Baltarusijos Respublikos pilietybės“ yra rengiamas jau antram svarstymui. Pirmasis įvyko birželio 4 dieną, tačiau tuomet jis sulaukė mažai dėmesio. Tuomet Baltarusijoje visi kalbėjo apie prezidento rinkimus. Birželio 4 dieną taip pat dar nebuvo sulaikytas Viktoras Babaryka, jis tęsė aktyvią rinkimų kampaniją. Visas tautos dėmesys buvo sutelktas į prezidentinę kovą, kurioje visi tikėjosi teisėtumo.

Lapkričio 13 dienos duomenimis teisėtumo Baltarusijoje nebeliko, todėl antrasis įstatymo dėl Baltarusijos pilietybės svarstymas yra ne tik apgailėtina, bet ir ciniška iniciatyva. Panašu, kad būti baltarusiu ir nepalaikyti A. Lukašenkos dabar yra neteisėta“, – rašo S. Romanova.

Pasak jos, vertinant M. Vasilevič pasisakymus, galima atkreipti dėmesį į tai, kaip deputatai yra atitrūkę nuo realybės. M. Vasilevič komentuoja įstatymo projektą tą pačią dieną, kai gedima 31 metų Romano Bondarenkos, mirtinai sumušto milicijos skyriuje. Gedulas Baltarusijoje, rodos, taip pat yra neleidžiamas: baltarusiai vežami į miliciją tiesiai iš solidarumo akcijų.

Tuo metu pati M. Vasilevič instagrame paskelbė naują istoriją. „Norma dėl pilietybės atėmimo taikytina tik piliečiams, įgijusiems Baltarusijos Respublikos pilietybę, už dalyvavimą teroristinėje veikloje“, – parašė deputatė.

„Po 24 valandų šis įrašas išnyko be pėdsako. Liks tik liūdesys. Tačiau liūdesio dėl to, kas pastaruosius tris mėnesius vyksta Baltarusijoje, jau tiek daug, kad M. Vasilevič kartu su visais A. Lukašenkos valdininkais jau turėtų rinktis alternatyvius Zimbabvės pasus“, – mano baltarusių žurnalistė.