Izraelio premjerui Benjaminui Netanyahu, kurio santykiai su ankstesniu demokratų prezidentu Baracku Obama, kaip žinia, buvo sudėtingi, J. Bidenas pasakė, jog yra pasiryžęs „užtikrinti, kad JAV ir Izraelio santykiai stiprėtų ir turėtų tvirtą abiejų [pagrindinių JAV] partijų paramą“.

J. Bidenas „dar kartą patvirtino savo nepajudinamą paramą Izraelio saugumui ir jo, kaip žydiškos ir demokratinės valstybės, ateičiai“, sakoma išrinktojo prezidento biuro pareiškime.

B. Netanyahu, kuris nepritarė 2009–2017 metais dirbusios B. Obamos ir J. Bideno administracijos diplomatijai su Iranu ir palestiniečių teisių akcentavimui, biuras pranešė, kad jo pokalbis su JAV išrinktuoju prezidentu buvo „šiltas“.

J. Bidenas taip pat pasikalbėjo su Izraelio prezidentu Reuvenu Rivlinu, kurio vaidmuo didele dalimi yra reprezentacinis.

„Pasakiau, jog kaip senas Izraelio draugas jis žino, kad mūsų draugystė yra pagrįsta vertybėmis, pranokstančiomis partinę politiką“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė R. Rivlinas.

Atskirai J. Bidenas sakė optimistiškai vertinantis galimybes dirbti su Indijos premjeru Narendra Modi, kuris negailėjo pagyrų D. Trumpui per du didžiulius bendrus mitingus Teksase ir Gudžaratyje.

Vašingtono parama Indijai nepriklauso nuo partinių linijų, bet JAV įstatymų leidėjai demokratai vis dažniau reiškia susirūpinimą žmogaus teisių padėtimi Indijoje valdant hinduistų nacionalistui N. Modi. Be kitų dalykų, demokratai atkreipia dėmesį į N. Modi paramą prieštaringai vertinamam pilietybės įstatymui ir Kašmyro, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai, autonomijos atšaukimą.

J. Bidenas išreiškė viltį, kad galės bendradarbiauti su N. Modi dėl tokių bendrų iššūkių kaip COVID-19 pandemija, regioninis saugumas, klimato kaita ir – delikačiai suformuluotas – „demokratijos stiprinimas namie ir užsienyje“.

Indijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad N. Modi savo ruožtu paragino bendradarbiauti dėl įperkamų vakcinų prieinamumo ir perdavė linkėjimų išrinktajai viceprezidentei Kamalai Harris, kurios motina yra gimusi Indijoje.

Dvi savaitės po rinkimų D. Trumpas vis dar atsisako pripažinti pralaimėjimą, bet praktiškai visų šalių, išskyrus Rusiją, Meksiką, Braziliją, Šiaurės Korėją ir Slovėniją, lyderiai jau pasveikino J. Bideną.

Po pergalės J. Bidenas pirmiausia paskambino tiems JAV sąjungininkams, kurių santykiai su D. Trumpu buvo įtempti, tarp jų Vokietijos kanclerei Angelai Merkel ir Kanados ministrui pirmininkui Justinui Trudeau.