„Tenka pripažinti, kad egzistuoja realūs skirtumai tarp demokratų ir respublikonų politikos. Jie reiškiasi per požiūrį į svarbius, su įstatymais susijusius klausimus, tokius kaip, tarkim, abortai, mokesčiai ar kt. Juk žmonės turi skirtingas nuomones, o ginčai demokratijos sąlygomis neišvengiami. Matau tuos skirtumus, taip pat matau, kaip demonizuojami oponentai, nepaisoma nustatytų normų ir taisyklių, apibrėžiančių, kaip demokratija turėtų funkcionuoti.

Tai, ką teko matyti per pastaruosius ketverius metus, kelia pavojų demokratijai. J. Bidenas ir [būsima viceprezidentė] Kamala Harris, mano galva, galėtų atkurti pusiausvyrą, pasirūpinti, kad, tarkim, Teisingumo departamentas nesivaikytų politinių priešų, kad asmeniniai verslo interesai nebūtų painiojami su vyriausybės reikalais, kad būtų aišku, jog prezidentas nemeluoja, neiškraipo tiesos taip, kaip jam patogiau, nelaiko žurnalistų šalies priešais.

Štai šiuos dalykus, prie kurių per pastaruosius metus mes kažkuria prasme pripratome, privalu pakeisti. J. Bidenas ir K. Harris, tikiuosi, duos kitokį toną“, – kalbėjo buvęs JAV prezidentas.

Su JAV televizijos pokalbių laidos vedėja Oprah Winfrey B. Obama bendravo prieš savo prisiminimų knygos „A Promised Land“ („Pažadėtoji žemė“) pasirodymą. Buvęs prezidentas taip pat paminėjo, kokius išbandymus teko atlaikyti jo ir Michelle Obamos santuokai per aštuonerius Baltuosiuose rūmuose pragyventus metus.

„Manau, visiems prezidentams taikyti standartai skyrėsi nuo tų, kurie taikomi dabartiniam. Donaldas Trumpas, mano nuomone, pažeidė tiek normų ir principinių nuostatų dėl to, kaip prezidentas turėtų ar neturėtų elgtis, kad rasti į jį panašaus pavyzdžio praeity veikiausiai nepavyktų.

Su Michelle esame juokavę, kad priežastis, dėl kurios kilo vienas iš didžiausių skandalų per mano prezidentavimo kadenciją, buvo rusvos spalvos kostiumas, kuriuo vilkėjau per spaudos konferenciją. Teko iš naujo peržiūrėti vaizdo įrašus, kad prisiminčiau, kaip žmonės, laikantys save žinovais, kalbėjo apie tą rusvą kostiumą.

Barackas Obama

Taigi, žmonės kreipė dėmesį į tai, ką Michelle ir aš darėme, nes ne vien aš, bet mūsų šeima apskritai kai kada pasielgdavome neįprastai, nors jokiu būdu ne netikėtai. Galiu atvirai pasakyti, kad Michelle ir aš jautėme, jog mūsų elgesys ir ištikimybė tiesai, turėjo atitikti aukštesnius standartus. Taip iš dalies turėjo būti dėl didžiulės atsakomybės, kurią gavome su pareigomis, ir vietos, kurioje gyvenome, – Baltųjų rūmų“, – sakė B. Obama.

B. Obamos memuarai „A Promised Land“ turėtų pasirodyti lapkričio 17 d. Knygos leidėjas – įmonė „Crown Publishing Group“.