Tailande jau daug mėnesių vyksta studentų vadovaujamos demonstracijos. Jų dalyviai reikalauja perrašyti šalies konstituciją, reformuoti itin įtakingą monarchiją ir siekia dabartinio premjero atsistatydinimo.

Keli tūkstančiai žmonių antradienį susirinko gatvėse netoli parlamento, į kurį vedančius kelius riaušių policija blokavo betoninėmis užtvaromis ir spygliuota viela.

Protestuotojams pabandžius išardyti barikadą, policija į juos nusitaikė vandens patranka, o vėliau paleido vandenį su dirginančiomis medžiagomis, dėl kurių demonstrantams teko skubiai plautis akis.

Dalis protestuotojų pasislėpė už milžiniškų guminių pripučiamų ančių, kurias ketino plukdyti upe, kad pasiektų parlamento rūmus, kur vyko parlamentarų diskusijos.

„Ką mano policija, panaudodama vandens patranką prieš žmones? Policija tarnauja diktatoriui“, – kalbėdamas per megafoną sakė vienas protestuotojų lyderių.

Vienu metu policijos pareigūnams teko atsitraukti, protestuotojams pradėjus į juos svaidyti dujų kanistrus. Penki žmonės buvo nuvežti gydyti į ligoninę, pranešė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Studentų vadovaujami protestai karalystę krečia nuo liepos. Protestuotojai ragina nušalinti premjerą, buvusį kariuomenės vadą ir 2014 metų perversmo organizatorių Prayutą Chan-O-Chą ir perrašyti 2017-aisiais kariškių parengtą konstituciją.

Kai kurie protestuotojai taip pat reikalauja reformuoti nepaprastai turtingą ir galingą šios pietryčių Azijos valstybės monarchiją, tačiau šiam reikalavimui aršiai priešinasi Tailando monarchiją palaikantis isteblišmentas.

Tuo metu, kai policija bandė sustabdyti protestuotojus, parlamento rūmuose buvo sprendžiama, ar pradėti septynių galimų konstitucinių pataisų svarstymą.

Tarp šių pataisų yra pasiūlymas pakeisti dabar kariškių tiesiogiai skiriamus Senato narius tiesiogiai renkamais atstovais.

Tačiau bet kokių konstitucinių pataisų įvedimas Tailande užtruktų ilgai, be to, nepanašu, kad chuntos paskirtas dabartinis Senatas balsavimu atims iš savęs valdžią.

Susirinkę protestuotojai reikalavo galimybės pasiklausyti parlamente vykstančių diskusijų.

Keletas parlamento narių iš opozicijos išėjo iš parlamento pažiūrėti protesto. Jie bandė įtikinti policiją būti švelnesnę su demonstrantais.

Reformas palaikančios partijos „Judėti pirmyn“ parlamentaras Taopipopas Limjittrakornas sakė, kad policija nekreipė dėmesio į prašymus sušvelninti įtemptą padėtį.

„Policija neturėtų būti per daug žiauri ir jiems grasinti“, – sakė jis žurnalistams.

Viena protestuotojų grupė susidūrė su keliais šimtais kraštutinių pažiūrų rojalistų, surengusių atsakomąjį mitingą ir deklaruojančių savo besąlygišką paramą karaliui. Abi stovyklos į priešininkus mėtė butelius ir kitus po ranka pakliuvusius daiktus.

Rojalistai pasisako prieš 2017 metais priimtos Tailando konstitucijos taisymą ir sako, kad pataisos pakenktų monarchijai.

Tailando parlamentas trečiadienį turi balsuoti, kurie iš siūlomų konstitucinių pataisų projektų bus nagrinėjami toliau.