Tarnybos skubiai evakavo tūkstančius žmonių iš Nikaragvos ir Hondūro pajūrio rajonų, atsidūrusių stichijos kelyje.

Audra jau pražudė vieną žmogų, siautėdama Kolumbijai priklausančioje Karibų jūros saloje Providensijoje.

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) perspėjo apie Centrinei Amerikai gresiančius „pavojų gyvybei keliančią štorminę patvanką, katastrofiškus vėjus, staigius potvynius ir žemės nuošliaužas“.

Vėlai pirmadienį artėdama prie Nikaragvos „Iota“ šiemet tapo vieninteliu Atlanto vandenyno regiono uraganu, pasiekusiu 5-ąją, maksimalią, kategoriją pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę.

Tokio galingumo uraganai pajėgūs naikinti namus ir elektros tiekimo infrastruktūrą, o didžioji dalis paveiktų teritorijų tampa „negyvenamos kelias savaites ar mėnesius“, nurodė NHC.

Audra susilpnėjo iki 4-osios kategorijos prieš vidurnaktį, o iki antradienio 3 val. (11 val. Lietuvos laiku) stichija gerokai sulėtėjo – jos atneštų vėjo gūsių greitis tuomet siekė 165 km per valandą.

NHC prognozuoja, kad slinkdama sausuma „Iota“ sparčiai silpnės, o iki trečiadienio išsisklaidys virš Centrinės Amerikos.

Providensijos policijos viršininkas pulkininkas Johnas Fredy Sepulveda pranešė, kad vietos ligoninė neteko dalies stogo, o maždaug 6 000 gyventojų liko be elektros.

Šimtai žmonių, gyvenančių Nikaragvos pajūrio indėnų bendruomenėse netoli Bilvio miesto anksčiau pirmadienį dar laukė evakuacijos, nespėję atsigauti nuo niokojančios audros, smogusios regionui vos prieš kelias savaites.

„Atėjus uraganui „Eta“ neišėjome [iš namų], o ši [audra] yra pavojingesnė“, – sakė Marisol Ingram, kurios medinį namą smarkiai apgadino „Eta“ ir gali visiškai nušluoti „Iota“.

Lapkričio pradžioje tą patį rajoną užklupo „Eta“, tuo metu irgi buvusi 4-osios kategorijos uraganas. Vėliau stichija susilpnėjo iki atogrąžų audros ir sukėlė didelių potvynių bei žemės nuošliaužų, per kurias žuvo 200 žmonių.

Per šių metų itin intensyvų uraganų sezoną Atlanto vandenyno regione susiformavo rekordinis skaičius vardą turėjusių audrų ir uraganų – atitinkamai 30 ir 13.

Anot mokslininkų, dėl klimato kaitos šiltėjančiose jūrose besiformuojantys uraganai tampa stipresni, kuomet pasiekia sausumą.

Evakuacija

Į laikinas prieglaudas Nikaragvoje, kuriose ir taip dar gyvena po „Eta“ be namų likę žmonės, plūsta nauji gyventojai, naujienų agentūrai AFP sakė vieno centro universitete URACCAN koordinatorė Eufemia Hernandez.

Bilvyje gyventojai visą dieną karštligiškai bandė sutvirtinti palaikių medinių namų stogus.

„Vėjas labai stiprus, jis nunešė viską, mano namų stogą ir medinius langus“, – sakė miesto gyventoja Jessi Urbina.

80 metų Prinsila Glaso AFP sakė, kad jos bendruomenę į pietus nuo Bilvio sunaikino „Eta“, o ateinantis uraganas „Iota“ nepaliks beveik nieko.

„Esu nevalgiusi. Nežinau, kur čia miegosiu. Man labai liūdna“, – sakė ji.

Kiti vietos gyventojai pasakojo, kad vėjas namų stogus plėšė taip, „tarsi jie būtų padaryti iš kartono“.

Salvadoras paskelbė „raudoną įspėjimą“ dėl uragano. Kaimyninėje Gvatemaloje, kur didžiulės teritorijos dar neatsigavo nuo „Eta“, taip pat paskelbtas aukšto laipsnio pavojus.

„Iota“ jau atnešė smarkius vėjo gūsius ir liūtis į kai kurias Hondūro dalis, pranešė atsako į ekstremalias situacijas komisija COPECO.

Vietos žiniasklaida pranešė, jog nuo šeštadienio evakuota daugiau kaip 175 tūkst. žmonių, daugiausia iš rajonų, kur anksčiau potvynius sukėlė „Eta“.

NHC įspėjo, kad „Iota“ į Hondūrą, Šiaurės Nikaragvą, Gvatemalos pietryčius ir Pietų Belizą atneš iki 50 cm, o kai kuriose izoliuotose vietose – iki 75 cm kritulių.