Mokykloms, parduotuvėms, barams, gamykloms ir net maistą išsinešti tiekiantiems restoranams buvo nurodyta vidurnaktį užsidaryti, o valstijos gyventojams liepta neiti iš namų.

Su židiniu Adelaidės viešbutyje, kuriame karantinuodavosi iš užsienio atvykę keliautojai, jau siejami iš viso 22 užsikrėtimo atvejai.

„Imamės griežtų ir ankstyvų [veiksmų], – sakė valstijos premjeras Stevenas Marshallas. – Laikas labai svarbus, privalome veikti greitai ir ryžtingai. Negalime laukti, kol padėtis taps labai bloga.“

„Atsidūrėme labai, labai pavojingoje situacijoje“, – pirmadienį pabrėžė valstijos premjeras Stevenas Marshallas, ragindamas gyventojus išsitirti, jei pajunta simptomus. Jis pažymėjo, kad jo vyriausybė prireikus apsvarstys griežtesnes socialinio atsiribojimo taisykles, pridurdamas: „Padarysime viską, ko reikės, kad įveiktume šį klasterį.“

Jis paragino žmones, jei tik įmanoma, dirbti iš namų, dėvėti kaukes, jei socialinis atsiribojimas negalimas, ir atšaukti visus nebūtinus kelionių planus, pranešė „Australian Broadcasting Corp.“.

„Tai, kas mums gresia, iš tiesų yra antroji banga, – pirmadienį „ABC“ pacitavo vyriausiąją visuomenės sveikatos priežiūros pareigūnę Nicolą Spurrier. – Tačiau kol kas antrosios bangos dar nesulaukėme.“ Tačiau antradienį ji jau sugriežtino savo poziciją.

Pietų Australija pirmoji šalyje visiškai uždraudė sportuoti lauke. Visoje valstijoje, reikšmingo ligos protrūkio neužfiksavusioje nuo balandžio, bus reikalaujama dėvėti kaukes.

Šios priemonės labai skyrėsi nuo požiūrio Jungtinėse Valstijose, kur kai kurie politikai atsisako įgyvendinti pagrindines kovos su virusu priemones net ir sparčiai augant užsikrėtimų skaičiui. Tuo tarpu Europoje karantinas buvo sugrąžintas tik po to, kai užsikrėtimo atvejų labai smarkiai padaugėjo.

Pietų Australijos vyriausioji sveikatos apsaugos pareigūnė N. Spurrier sakė, kad infekcijos židinį nulėmė ypač užkrečiamos atmainos virusai, plintantys „labai, labai sparčiai“. Pasak pareigūnės, žmonės tampa užkrečiami per 24 valandas nuo inokuliacijos.

„Negaliu šio sprendimo priimti po dviejų ar trijų savaičių, net po dviejų ar trijų dienų, nes tada bus per vėlu“, – pabrėžė N. Spurrier.

Kai tik buvo patvirtintas ligos židinys, pareigūnai nurodė tūkstančiams žmonių, galėjusių turėti artimų kontaktų su užsikrėtusiaisiais, izoliuotis, be to, sustabdė tarptautinius skrydžius.

Australijai palyginti neblogai sekėsi suvaldyti virusą: šalyje nuo pandemijos pradžios užregistruota tik kiek daugiau nei 27,7 tūkst. užsikrėtimo atvejų ir 907 mirties atvejai.

N. Spurrier teigė, kad atvejai siejami su viešbučiu, kuriame dirbo vienas iš užsikrėtusių asmenų. Tokiuose viešbučiuose apgyvendinami atvykstantys keliautojai ir vietiniai gyventojai, negalintys saugiai karantinuotis namuose.

Protrūkis Pietų Australijoje prasidėjo iškart po to, kai aštuonios Australijos valstijos ir teritorijos panaikino vidaus sienų apribojimus, kurie kontroliavo pandemijos plitimą, bet slėgė ekonomiką.

Antrasis pagal dydį Australijos miestas Melburnas šį mėnesį pakilo iš trijų mėnesių karantino ir daugiau nei dvi savaites neužregistravo nė vieno naujo „Covid-19“ atvejo.

Vakarų Australija, Tasmanija ir Šiaurės teritorija paskelbė Pietų Australiją viruso židiniu, o tai reiškia, kad iš šios valstijos atvykę asmenys bus priversti izoliuotis 14 dienų.

Ministras Pirmininkas Scottas Morrisonas, siekiantis panaikinti vidaus sienų apribojimus, nes prasideda vasaros atostogų sezonas, pirmadienį apibūdino protrūkį kaip „keliantį didelį susirūpinimą“.

Protrūkis tapo „šaltu dušu visai šaliai, ypač toms valstijoms ir teritorijoms, kurios liko už sienų“ ir galėjo pernelyg atsipalaiduoti, laikydamosi „Covid-19“ saugos protokolų dėl žemo perdavimo lygio bendruomenių viduje, teigė S. Morrisonas.

Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern pirmadienį pažymėjo, jog protrūkis gali sužlugdyti viltį, kad jos šalis ir Australija iki Kalėdų galėtų paskelbti „kelionių burbulą“ be karantino, kuris suteiktų postūmį abiejų šalių kelionių pramonėms, pranešė „NZ Herald“.