„Pfizer“ vakcinos tyrimų preliminarūs rezultatai parodė, kad ji yra 90 proc. efektyvi. Tačiau vakciną gabenti ir laikyti reikia 70 laipsnių Celsijaus temperatūroje (vakcinos paprastai laikomos 2–8 laipsnių Celsijaus temperatūroje).

„Viliamės, kad šios bandomosios vakcinos paskirstymo programos rezultatai bus tinkamas modelis kitoms JAV valstijoms bei kitų valstybių vyriausybėms, besiruošiančioms įgyvendinti efektyvias COVID-19 vakcinos programas“, – teigiama pirmadienį paskelbtame „Pfizer“ pranešime.

Vakcinos paskirstymo programa bus išbandoma Rod Ailande, Teksase, Naujojoje Meksikoje ir Tenesyje. Šios valstijos pasirinktos dėl dydžio skirtumų, populiacijos įvairovės, imunizacijos infrastruktūrų, taip pat būtinybės pasiekti gyventojus ir miestietiškose ir kaimiškose vietovėse.

Nors bandomoji paskirstymo programa vyks šiose valstijose, joms nebus teikiamas išankstinis prioritetas, tiekiant vakcinos dozes, pranešė įmonė.

„Pfizer“ tikisi artimiausiu metu turėti pakankamai vakcinos saugumą užtikrinančių duomenų, kad galėtų pateikti paraišką išankstinio naudojimo leidimui gauti.

Įmonė „Pfizer“ ir jos partnerė „BioNTech“ yra sudariusi 1,95 mlrd. dolerių sutartį, pagal kurią JAV vyriausybei turėtų pristatyti 100 mln. vakcinos dozių. Sutartyje numatyta galimybė įsigyti dar 500 mln. dozių.

Pirmadienį kita įmonė „Moderna“ paskelbė, kad jos eksperimentinė vakcina, kaip parodė preliminarūs klinikinių bandymų rezultatai, yra 94,5 proc. efektyvi. Visa tai teikia viltį, kad vakcina nuo COVID-19 jau greitai bus paruošta naudojimui.