Sergamumas COVID-19 Rusijoje didėja nuo rugsėjo. Lapkričio 6-ąją per parą nustatomų užsikrėtimo atvejų skaičius pirmąkart viršijo 20 tūkst., o šeštadienį jis pirmąkart viršijo 22 tūkstančius.

Didžiausias sergamumas tebefiksuojamas Maskvoje: per praėjusią parą ten nustatyta 5 882 užsikrėtimo atvejų, mirė 74 pacientai.

Nuo epidemijos pradžios šalyje išaiškinta iš viso 1 971 013 koronavirusinės infekcijos atvejų, 33 931 COVID-19 pacientas mirė.

Bendras ligoninėse gydytų ir pasveikusių žmonių skaičius padidėjo iki 1 475 904, iš jų 22 055 tūkst. išrašyti per pastarąją parą – daugiausiai per vieną dieną nuo pandemijos pradžios.

Nors kovojant su antrąja pandemijos bangą daugelis Europos šalių vėl įvedė įvairių suvaržymų, Rusija atsisako skelbti naują karantiną.

Rusija skelbia daug mažesnius mirties atvejų skaičius, palyginti su kitomis pandemijos smarkiai paveiktomis šalimis, o kritikai kaltina vyriausybę mėginimais nuslėpti tikrąjį krizės mastą.

Nuo kovo iki rugsėjo surinkti demografiniai duomenys rodo, kad šalyje, palyginus tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais, mirties atvejų skaičius buvo daugiau kaip 117 tūkst. atvejų didesnis. Taigi, tikėtina, kad tikrasis COVID-19 aukų skaičius galėtų būti daug didesnis.

Kai kuriuose Rusijos regionuose gydytojai ir pacientai praneša apie didžiulį spaudimą skubios pagalbos tarnyboms, vaistų trūkumą ir perpildytas lavonines.

Pirmadienį rytų Sibire esanti Buriatija tapo pirmuoju šalies regionu nuo antrosios bangos pradžios, nusprendusiu dviem savaitėms uždaryti barus, restoranus, prekybos centrus ir kitas ne pačias būtiniausias įstaigas.

Rusijos sveikatos apsaugos ministras Michailas Muraška pirmadienį pranešė, kad šalies ligoninėse jau yra užimtos 84 proc. visų COVID-19 pacientams skirtų lovų.

Į šiaurės rytus nuo Maskvos esančios Ivanovo srities sveikatos apsaugos ministras Arturas Fokinas pareiškė, kad vietos morgai yra perpildyti lavonais.

„Ieškome papildomų šaldymo kamerų, nes lavoninės nebegali susidoroti su kūnų laikymu, kol jie perduodami artimiesiems“, – pirmadienį žurnalistams sakė A. Fokinas.

Rusijos nepriklausomas laikraštis „Novaja gazeta“ pranešė, jog kai kuriuose regionuose vaistinėse eina į pabaigą vaistų atsargos, o greitosios medicinos pagalbos brigados turi tiek darbo, kad nespėja padėti visiems sergantiesiems.

Ministras pirmininkas Michailas Mišustinas pirmadienį sukritikavo regionų gubernatorių sprendimus negrąžinti apribojimų.

„Daugumoje regionų, kur susiklostė įtempta padėtis, taip įvyko delsiant priimti sprendimus dėl ribojamųjų priemonių“, – pabrėžė jis.