Tūkstančiai žmonių sekmadienį išėjo į sostinės Minsko gatves dalyvauti naujausioje iš masinių demonstracijų, vykstančių jau daugiau kaip trys mėnesiai. Protestus išprovokavo autoritarinio šalies lyderio Aliaksandro Lukašenkos paskelbimas rugpjūčio 9-osios rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarai laiko suklastotais, laimėtoju.

Daugiau kaip du dešimtmečius valdančio 66 metų A. Lukašenkos oponentai tvirtina, kad iš tikrųjų prezidento rinkimus laimėjo politikos naujokė Sviatlana Cichanouskaja.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija pirmadienį nurodė, jog daugiau kaip 700 žmonių dėl „masinių susibūrimų įstatymų pažeidimų“ buvo nuvežti į tardymo izoliatorius.

Žmogaus teisių grupė „Viasna“ savo ruožtu paskelbė, kad sekmadienį buvo sulaikyta mažiausiai 1,2 tūkst. žmonių.

Per sekmadienio protestus ginkluoti milicininkai minias vaikė ašarinėmis dujomis, kurtinamosiomis granatomis ir vandens patranka.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį iškvietė Lenkijos ambasadorių Minske ir pareikalavo, kad Varšuva išduotų Lenkijoje tvarkomo susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalo „Nexta Live“, kuriuo baltarusių opozicija koordinuoja protestus, įkūrėją.

Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Varšuva turėtų perduoti Baltarusijai „Nexta“ įkūrėją Sciapaną Pucilą ir buvusį kanalo vyriausiąjį redaktorių Ramaną Pratasevičių.

Anksčiau šį mėnesį Baltarusijos Tyrimų komitetas iškėlė baudžiamąją bylą S. Pucilai ir R. Pratasevičiui, kuriuos kaltina masinių neramumų po rugpjūčio rinkimų organizavimu.

S. Cichanouskaja, kuri netrukus po rinkimų spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą, pirmadienį sakė, kad susitiko su kelių Vakarų valstybių ambasadoriais ir aptarė tolesnes sankcijas A. Lukašenkos režimui dėl „akivaizdaus smurto paaštrėjimo“.

Per „Telegram“ paskelbtame pareiškime ji pridūrė, kad naujų sankcijų galima tikėtis „šią savaitę“.

Europos Sąjunga dėl rinkimų klastojimo ir prieš protestuotojus naudojamo smurto įvedė sankcijas A. Lukašenkai ir jo sąjungininkams.

Penktadienį tūkstančiai žmonių į Minsko gatves buvo išėję dėl 31 metų protestuotojo R. Bandarenkos mirties, apie kurią buvo pranešta kitą dieną po to, kai milicija jį areštavo.

Nuo protestų pradžios žuvo keli žmonės ir ES praėjusią savaitę perspėjo, kad R. Bandarenkos mirtis gali nulemti tolesnes sankcijas.

Virtinė Vakarų lyderių parėmė S. Cichanouskają ir atsisakė pripažinti Baltarusijos rinkimų rezultatus.

Maskvos remiamas A. Lukašenka atsisako trauktis ir vietoje to pasiūlė reformuoti konstituciją.