Viešuose susibūrimuose anksčiau galėdavo dalyvauti nuo 50 iki 300 žmonių, priklausomai nuo renginio pobūdžio, tačiau nuo lapkričio 24 dienos bus leidžiamas daugiausiai aštuonių žmonių dalyvavimas.
Tokia priemonė yra „beprecedentė“, tačiau „būtina“ viruso plitimui sustabdyti, reporteriams sakė Švedijos ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas.

Penktadienį, paskutiniais pasiekiamais duomenimis, Švedijoje užfiksuotas kasdien patvirtinamų viruso atvejų rekordas – 5 990 naujų infekcijų, bendrą šalyje patvirtintų atvejų skaičių padidinusių iki 177 355. Nuo pandemijos pradžios šalyje nuo infekcijos mirė 6 164 žmonės.

Naujasis ribojimas bus taikomas tokiems viešiems susibūrimams, kaip sporto ir kultūros renginiai. Jis neapims privačių susibūrimų namuose, kadangi šalies vyriausybė neturi įgaliojimų juos uždrausti.

Mokyklos ir restoranai išliks atviri, tačiau pastaruosiuose prie vieno staliuko taip pat gali sėdėti ne daugiau kaip 8 žmonės. Švedai taip pat paraginti nebendrauti su žmonėmis už savo namų ribų.

S. Lofvenas pirmadienį pateikė įspėjimą, kodėl svarbu riboti savo socialinius kontaktus.

„Padėtis pablogės. Atlikite savo pareigą ir prisiimkite atsakomybę už viruso plitimo sustabdymą, – sakė premjeras. – Neikite į sporto salę, neikite į biblioteką, neorganizuokite vakarėlių. Atšaukite.“
Praėjusią savaitę šalies vyriausybė paskelbė, kad nuo lapkričio 20 dienos iki vasario pradžios barai ir restoranai negalės po 22 valandos prekiauti alkoholiu.

S. Lofvenas sakė, kad naujausios priemonės yra būtinos, kadangi šiuo metu vyriausybės rekomendacijų laikosi mažiau švedų nei pandemijos pradžioje.

„Pavasarį matėme didelį laikymąsi. Užteko vien rekomendacijų, kad žmonės laikytųsi atstumo ir atšauktų savo planus. Dabar laikymasis mažesnis“, – sakė jis.