Tai dar vienas signalas, kad aktyvios mokslininkų ir farmacijos bendrovių pastangos kuo įmanoma greičiau sukurti pandemijos pažabojimo įrankį duoda norimų rezultatų.

Vos prieš savaitę panašiu progresu pasidžiaugė farmacijos bendrovė „Pfizer Inc.“ ir „BioNTech SE“, jie teigia išsiaiškinę, kad jų kuriamos potencialios vakcinos nuo naujojo koronaviruso veiksmingumas viršija 90 proc.

Abi vakcinos paremtos RNR technologija, kol kas ji niekada nebuvo taikoma patvirtintoje vakcinoje.

Preliminarūs duomenys, gauti iš daugiau nei 30 tūkst. savanorių, atskleidė, kad „Moderna“ sukurta potenciali vakcina užkirto kelią visiems simptominiams COVID-19 atvejams, teigiama pirmadienį išplatintame bendrovės pranešime.

Tik penki savanoriai, gavę dvi bandomosios vakcinos dozes, susirgo. Kalbant apie placebą gavusius savanorius, užfiksuota 90 naujojo koronaviruso atvejų, teigiama nepriklausomos duomenų saugumo stebėsenos tarybos, paskirtos Jungtinių Valstijų Sveikatos institutų, išvadose.

Be to, vakcina sėkmingai užkerta kelią sunkiausiems COVID-19 atvejams. Nė vienas, gavęs bandomąją vakciną, sunkiai nesusirgo. Iš placebo injekcijas gavusiųjų, sunkiai sunegalavo vienuolika savanorių, teigiama „Moderna“ išplatintame pranešime.

„Šiandien mane labiausiai pradžiugino tai, kad užkertamas kelias sunkiai ligos formai. Man tai lūžio taškas“, – per interviu sako „Moderna“ vadovas Stephane‘as Bancelis.

Optimizmą skatinantys potencialios vakcinos bandymų rezultatai visuomenę pasiekė kaip tik tuo metu, kai pandemijos gniaužtai tik intensyvėja. Jungtinėse Valstijoje sekmadienį viršyta 11 mln. atvejų riba, didžiausią atvejų šuolį nuo pat liepos skelbia Florida, liūdnas rekordas pasiektas ir Kalifornijoje, kur naujų atvejų daugiausia per pastaruosius tris mėnesius. Daugėja ir aukų bei ligoninėje gydomų pacientų skaičius.

Situacija liūdina ir Europoje, kur prognozuojama itin sunki žiema.

Nors gauti vakcinos bandymo rezultatai ir preliminarūs, tiek „Moderna“, tiek „Pfizer“ tikisi jau artimiausiu metu gauti JAV Maisto ir vaistų administracijos palaiminimą tęsti darbus. Savo pranešime „Moderna“ akcentuoja, kad priežiūros institucijų palaikymo prašys jau artimiausiomis savaitėmis.

Bendrovės atstovų teigimu, pritarimas skubos tvarka būtų paremtas galutinėmis 151 atvejų tyrimo išvadomis bei dviejų mėnesių saugumo stebėsenos duomenimis, kurių reikalauja priežiūros institucijos. Galutinių duomenų viliamasis sulaukti lapkričio pabaigoje.

Kembridže Masačusatse veikianti „Moderna“ vakcinos kūrimui iš JAV „Operation Warp Speed“ programos gavo 955 mln. dolerių. JAV ketina už vakciną bendrovei sumokėti 1,53 mlrd. dolerių.

„Pfizer“ sako negavęs jokio valstybinio finansavimo vakcinos kūrimui, bet jau pasirašė sutartį su JAV valdžia dėl vakcinos įsigijimo už beveik 2 mlrd. dolerių.

„Moderna“ prezidentas dr. Stephenas Hoge'as sveikino šį „tikrai svarbų etapą“, bet sakė, jog labiausiai ramina tai, kad panašius rezultatus gavo dvi skirtingos kompanijos.

„Tai turėtų suteikti visiems mums vilties, kad iš tikrųjų vakcina galės sustabdyti pandemiją ir, tikimės, sugrąžinti mūsų gyvenimus į vėžes“, – naujienų agentūrai AP sakė S. Hoge'as.

„Šią problemą išspręs ne „Moderna“, – sakė jis ir pridūrė, kad pasauliniam poreikiui patenkinti „reikės daug vakcinų”.

Vakcinos negali būti prigaminta pakankamai greitai, nes užsikrėtimo atvejų skaičius Jungtinėse Valstijose savaitgalį viršijo 11 milijonų. 1 mln. šių atvejų užregistruota vos per vieną praėjusią savaitę.

Pandemija visame pasaulyje nusinešė per 1,3 mln. gyvybių, daugiau kaip 245 tūkst. iš jų – Jungtinėse Valstijose.

Vis dėlto jei JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) leis ekstremalios situacijos sąlygomis naudoti „Moderna“ ar „Pfizer“ kuriamas vakcinas, tiekimas iki metų pabaigos bus ribotas ir normuojamas. Abiejų šių vakcinų atvejais žmogui reikia dviejų dozių, kurių antroji suleidžiama kelios savaitės po pirmosios.

„Moderna“ iki 2020-ųjų pabaigos tikisi turėti maždaug 20 mln. dozių Jungtinėms Valstijoms. „Pfizer“ ir jos vokiečių partnerė „BioNTech“ iki metų pabaigos planuoja turėti maždaug 50 mln. dozių šalims visame pasaulyje.

Keimbridže Masačusetse įsikūrusios „Moderna“ vakcina yra tarp 11 kuriamų vakcinų, jau pasiekusių didelio masto testavimo visame pasaulyje fazę. Keturios šių vakcinų tikrinamos per didžiulius tyrimus JAV.