Svarstomi veiksmai apima JAV technologijų apsaugą nuo Kinijos kariuomenės eksploatavimo, kovą su neteisėta žvejyba ir dar daugiau sankcijų prieš Komunistų partijos pareigūnus ar institucijas, darančias žalą Honkonge bei atokiame vakariniame Sindziango regione, teigė asmuo, tačiau detalių nepatikslino.

„Jei Pekinas nepakeis kurso ir netaps atsakingu pasaulinės arenos žaidėju, būsimiems JAV prezidentams atšaukti prezidento D. Trumpo istorinius veiksmus reikš politinę savižudybę“, – teigiama Nacionalinio saugumo tarybos atstovo spaudai Johno Ullyoto pranešime.

„Axios“ jau anksčiau pranešė, kad D. Trumpas gali paskelbti sankcijas arba prekybos apribojimus dar didesniam skaičiui Kinijos kompanijų, vyriausybės subjektų ar pareigūnų, remdamasis žmogaus teisių pažeidimais bei grėsmėmis JAV nacionaliniam saugumui.

J. Bideno pereinamojo laikotarpio komanda atsakė, kad kol kas komentarų neturi.

Paskutinėmis D. Trumpo kadencijos savaitėmis buvo tikėtasi griežtesnių žingsnių prieš Kiniją.

„Raymond James Financial Inc.“ analitikas Edas Millsas penktadienį paskelbtame pranešime rašė, kad finansinių paslaugų firma rengiasi papildomiems vadovų įsakymams dėl sugriežtintų pozicijų, kurias gali būti sunku atšaukti.

Jo pranešimas buvo paskelbtas po D. Trumpo ketvirtadienį išleistos vykdomosios nutarties uždrausti Amerikos investicijas į Kinijos įmones, priklausančias kariuomenei arba jos kontroliuojamas.

Tokia nutartis draudžia investicinėms bendrovėms ir pensijų fondams pirkti ir parduoti 20 Kinijos kompanijų, kurias Pentagonas birželį apkaltino ryšiais su kariuomene, bei dar 11 bendrovių, pridėtų rugpjūčio mėnesį, akcijas, pranešė „Axios“.

Teigiama, kad administracijos pareigūnai svarsto šį sąrašą išplėsti.

Gruodžio viduryje D. Trumpo administracijos taip pat laukia galutinis terminas įvardyti ir sankcionuoti bankus, kurie turi verslo reikalų su pareigūnais, kaip tvirtinama, siekiančiais pakenkti Honkongo autonomijai.