Valstybinės įmonės „Oil India“ inžinieriai nuo gegužės 27 dienos stengėsi sustabdyti besiveržiančias gamtines dujas, kurioms užsidegus iš gręžinio Tinsukijos srityje Asamo valstijoje kilo didžiulės liepsnos.

Per nugriaudėjusį sprogimą, pasiuntusį į padangę liepsnų sieną ir milžiniškų dūmų kamuolių, žuvo du šios bendrovės darbuotojai. Trečias darbuotojas žuvo rugsėjį per nelaimingą atsitikimą telkinio teritorijoje.

Suvaldyti šėlstančią ugnį padėjo ekspertai iš Singapūro, JAV ir Kanados. „Oil India“ atstovas Tridivas Hazarika sekmadienį pranešė, kad liepsnos buvo „visiškai užgesintos“.

„Gręžinys buvo neutralizuotas sūriu tirpalu ir dabar yra valdomas“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad anga dar nėra uždengta.

„Dabar gręžinyje nėra slėgio. Visą parą bus stebima, ar ten nesiskverbia dujos ir nedidėja slėgis“, – pridūrė T. Hazarika.

Dėl gaisro Tinsukijoje tūkstančiai aplinkinių kaimų gyventojų buvo perkelti į laikinas stovyklas.

Šalia paveiktos teritorijos gyvenęs vienas ūkininkas sakė, jog gaisras apgadino jo namus, ir išreiškė viltį, kad patirti nuostoliai bus visiškai kompensuoti.

„Net jei ugnis yra užgesinta, jokiu būdu nebegalime gyventi tame name – praradome ne tik savo karves, ožkas, laukus, pasėlius, bet ir psichinę bei fizinę ramybę“, – laikraščiui „The Indian Express“ pasakojo Akheshwaras Chetia.

Baghdžano dujų telkinys yra greta Dibru Saikovos nacionalinio parko ir Magūrio-Motapungo šlapynių; šios buveinės yra kai kurių nykstančių rūšių, įskaitant tigrus, delfinus ir dramblius, namai.

Regione taip pat yra keletas paukščių draustinių.

Indijos laukinės gamtos institutas liepą paviešintoje ataskaitoje nurodė, jog per katastrofą išsiliejusi nafta padarė „didelį poveikį“ vietos augmenijai ir augalijai.

„Žinoma, išsiskyrę toksinai ilgai išsilaiko dirvožemyje ir nuogulose, o tai darys įtaką ne tik dabartinėms gyvenimo sąlygoms, bet ir kelia rimtą pavojų sveikatai ilguoju laikotarpiu, atsižvelgiant į ilgą išsiskyrimo trukmę“, – pridūrė institutas.

Remiantis praėjusią savaitę „Oil India“ paskelbta ketvirtine finansine ataskaita, ši nelaimė iki rugsėjo pabaigos atsiėjo valstybinei įmonei daugiau nei 30,5 mln. JAV dolerių (25,7 mln. eurų).