Teisėsaugos pareigūnai „išvalė“ „Pokyčių aikštę“ nuo žmonių. Sekmadienį įvykusių protestų metu sulaikyta daugiau nei 1100 asmenų, praneša tut.by.

Lapkričio 15 d. šimtai žmonių susirinko „Pokyčių aikštėje“ – Minsko centre esančioje Červiakovo gatvėje stovinčio namo kieme. Ten ant sienos nupiešti didžėjai, kurie, likus kelioms dienoms iki prezidento rinkimų, mitinge pradėjo groti Viktoro Cojaus dainą „Peremen“, tapusią baltarusių protestų simboliu.

31-erių metų amžiaus R. Bondarenko atminti gyventojai nešė gėles, žvakutes ir laiškus. Sekmadienį surengtoje akcijoje žmonės skandavo: „Dėl ko užmušė Romą?“ ir „Eikite šalin!“

Taip pat protestuotojai atsinešė transparantų su užrašu „Aš išeinu.“ Tokia buvo paskutinė žinutė, kurią R. Bondarenko nusiuntė į bendrą „Pokyčių aikštės“ gyventojų pokalbių grupę, prieš papuldamas į mirtimi pasibaigusį išpuolį.

Maždaug 15 val. (vietos laiku) jėgos struktūrų pareigūnai apsupo protestuotojus ir atsivežė vandens patrankų. Kaip nurodo žurnalistai, tuo metu aikštėje buvo apie 500 žmonių. Jėgos struktūrų pareigūnų atvyko gerokai daugiau.
Aikštę jie visiškai „išvalė“ maždaug per devynias minutes. Dešimtys asmenų buvo nuvesti į kalinių gabenimo transporto priemones. Kai kuriuos sulaikė žiauriai ir tiesiog nutempė į transporto priemonių vidų.

Teisėsaugininkai daužė atneštas žvakutes ir nuplėšinėjo baltai raudonas vėliavas. Jėgos struktūrų pareigūnai ir jų transportas užėmė visą laisvą plotą Červiakovo gatvėje. Kaip praneša žurnalistai, į perpildytas kalinių gabenimo transporto priemones žmonėms „padėjo“ įlipti lazdų smūgiais.

Galiausiai visi protestuotojai buvo išginti iš kiemo, liko tik jėgos struktūrų pareigūnai, kurie rinko palapines, plakatus ir gėles.

Teisių gynėjai: Baltarusijoje sekmadienį per protestus sulaikyta per 1 100 žmonių

Baltarusijoje sekmadienį per protesto akcijos buvo sulaikyta per 1 100 žmonių, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

„Viasna“ sudaromuose sulaikytųjų sąrašuose pirmadienį ryte buvo 1 127 pavardės.

Daugiausiai protestuotojų sulaikyta sostinėje Minske. Tačiau teisių gynėjai taip pat praneša apie areštus Gomelyje, Svetlahorske, Naugarduke, Babruiske, Gardine, Pinske, Breste, Navapolacke, Baranovičiuose, Mogiliave, Asipovičuose, Žlobine, Maladečinoje, Vijoje.


Minsko milicija patvirtino, kad Baltarusijos sostinėje buvo sulaikyta žmonių. Milicija taip pat patvirtino, jog buvo panaudotos specialiosios priemonės, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip pareigūnai Minske sprogdina kurtinamąsias granatas ir leidžia ašarines dujas.

Pranešama, kad buvo sulaikyta naujienų agentūros „Interfax“ korespondentė, nušvietusi vykstančius protestus, taip pat dar keturi Rusijos žiniasklaidos priemonių žurnalistai. Kiek po 19 valandos jie buvo paleisti.

Baltarusijos žurnalistų asociacijos duomenimis, sekmadienį per protesto akcijas įvairiuose miestuose buvo sulaikyta iš viso apie 20 žurnalistų.

Baltarusiją jau ketvirtą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.