Tai pirmi rinkimai nuo 2018 metų, kai į valdžią didžiausioje Lotynų Amerikos ekonomikoje iškilo kraštutinių dešiniųjų pažiūrų buvęs kariuomenės kapitonas J. Bolsonaro, dažnai lyginamas su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Rinkėjų aktyvumą tikriausiai slopins pandemija. Balsavimą, kuris dėl koronaviruso buvo atidėtas šešioms savaitėms, COVID-19 veikia ir toliau: pareigūnai ragina 148 mln. šalies rinkėjų atsinešti savo rašiklius, laikytis socialinio atstumo, rinkimų apylinkėse dažnai dezinfekuotis rankas.

Pandemija Brazilijoje jau nusinešė per 165 tūkst. gyvybių – tai antras didžiausias COVID-19 aukų skaičius pasaulyje po Jungtinių Valstijų.

Sekmadienį renkami 5 568 merai ir miestų tarybos, o analitikai pagal rezultatus vertins, kokios yra įvairių politinių stovyklų pozicijos kadencijos viduryje prieš 2022-aisiais įvyksiančius prezidento rinkimus.

J. Bolsonaro prieš pirmąjį rinkimų ratą šį sekmadienį susilpnino jo politinio dievuko D. Trumpo pralaimėjimas JAV rinkimuose ir prieštaringai vertinami jo paties veiksmai dėl COVID-19, kurią jis yra pavadinęs „menku gripu“.

Tačiau pritarimas J. Bolsonaro darbui išlieka didelis: daugiau kaip 40 procentų. Be to, jis vis dar sugeba įaudrinti savo šalininkus tulžingomis tiradomis socialinėje žiniasklaidoje.

Prezidento remiami kandidatai neatrodo laimėsiantys didžiausiuose Brazilijos miestuose.

San Paule uolus J. Bolsonaro šalininkas Celso Russomanno populiarumu atsilieka nuo perrinkimo siekiančio centro dešinės mero Bruno Covaso.

Rio de Žaneire meras Marcelo Crivella, evangelikų pastorius ir J. Bolsonaro sąjungininkas, atsilieka nuo buvusio mero Eduardo Paeso.

Tačiau analitikai sako, kad šalies tikriausiai laukia nauja konservatorių pergalių banga, iškelsianti virtinę evangelikų, buvusių policininkų ir buvusių karių, per kampaniją akcentavusių religiją ir saugumą.

„2020-ieji sustiprins tai, ką matėme 2018 metais: dešiniojo sparno partijų žengimą į priekį“, – sakė politologas Oswaldo Amaralas iš Kampinaso universiteto.

Brazilijos kairieji po prezidentės Dilmos Rousseff apkaltos 2016-aisiais ir jos pirmtako, Darbininkų partijos įkūrėjo Luizo Inacio Lulos da Silvos įkalinimo dėl korupcijos tebėra silpni ir susiskaldę.

Vienas iš nedaugelio šviesių taškų kairiajam sparnui yra pietinis Porto Alegrės miestas, kur pagal apklausas pirmauja Brazilijos komunistų partijos kandidatė, kylanti politikos žvaigždė Manuela D'Avila.

Nuogąstavimai dėl pandemijos

Strateginių studijų centro „Democracy Institute“ tyrimas parodė, kad 27 proc. brazilų dėl COVID-19 bijo balsuoti.

Rinkėjai, laukdami eilėse prie rinkimų apylinkių, rūpestingai laikėsi vieno metro atstumo tarp žmonių, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentai.

Kai kur eilės buvo ilgos, daugelis žmonių, nors ir ne visi, buvo su kaukėmis.

„Esu tikras, kad po šių rinkimų kils COVID-19 protrūkis. Prie rinkimų apylinkės susirinko didelė minia, daug žmonių yra be kaukių“, – parašė vienas socialinio tinklo „Twitter“ vartotojas iš Rio de Žaneiro.

Siekdami išjudinti rinkėjus daug kandidatų pasitelkė spalvingas pravardes ir kampanijos triukus.

Į rinkimų biuletenius įrašyta 18 „Obamų“, trys „Trumpai“ ir 84 „Bolsonaro“, jau nekalbant apie 99 „Tiririkas“, pasiskolinusias vardą iš 2010 metais į Kongresą išrinkto klouno Tiririkos, praneša šalies žiniasklaida.

Su šūkiu „Blogiau būti nebegali“ laimėjęs Tiririka – aktorius ir komikas Francisco Everardo Oliveira Silva – vėliau du kartus buvo perrinktas.

Preliminarių sekmadienio balsavimo rezultatų laukiama maždaug 22 valandą (pirmadienį 3 val. Lietuvos laiku).

Antrasis rinkimų ratas didiesiems miestams, kuriuose nė vienas kandidatas per pirmąjį ratą negaus daugiau kaip pusės balsų, įvyks lapkričio 29 dieną.