Lapkričio 2-ąją į universitetą įsiveržę ir kelias valandas po auditorijas siautėję trys ginkluoti užpuolikai nužudė 22 žmones, o 27 sužeidė. Visi trys užpuolikai buvo nukauti.

Smurtas Afganistane pastaraisiais mėnesiais suintensyvėjo, nepaisant Katare vykstančių vyriausybės ir Talibano taikos derybų.

„Atakos Kabulo universitete organizatorius suimtas“, – feisbuke paskelbė viceprezidentas Amrullah Salehas.

Pasak A. Saleho, išpuolį suplanavo kovotojas Adilas. Vyrą, kurio vardo ar pavardės viceprezidentas nenurodė, pasamdė Haqqani tinklas.

„Ataka įvykdyta siekiant daryti spaudimą vyriausybei, šmeižti ją ir padaryti, kad ji žmonėms atrodytų silpna“, – pareiškė jis.

Anot viceprezidento, Adilas prieš kelerius metus studijavo islamo šariato teisę. Vyras kilęs iš Pandžšyro provincijos, be jo šeima gyveno Kabulo pakraštyje.

„Adilas buvo pradingęs trejus metus, sklido gandai, kad jis išvyko mokytis kariauti ir kovoti“, – sakė A. Salehas.

Apklausiamas Adilas prisipažino, kad iš Haqqani tinklo gavo ginklų išpuoliui įvykdyti, pridūrė jis.

Su Talibanu susijęs Haqqani tinklas, apie kurį mažai žinoma, jau seniai kaltinamas žiauriais Vakarų pajėgų ir civilių užpuolimais, o Vašingtonas jį yra paskelbęs teroristine grupuote.

Netrukus po išpuolio Kabulo universitete A. Salehas ir kiti aukščiausi pareigūnai dėl atakos apkaltino Talibaną, tačiau atsakomybę prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Spalio pabaigoje IS prisiėmė atsakomybę už mirtininko sprogdintojo ataką netoli švietimo centro viename iš vakarinių Kabulo rajonų. Tąsyk žuvo 24 žmonės.