„Nenaudojama vakcina šaldytuve, šaldiklyje ar ant lentynos nė trupučio nepadės sutrumpinti pandemijos laikotarpio“, – teigė Kate O'Brien, PSO imunizacijos skyriaus vadovė.

JAV farmacijos milžinė „Pfizer“ ir jos partnerė Vokietijos įmonė „BioNTech“ pirmadienį paskelbė, kad jų sukurta vakcina per galutinės fazės bandymus, kuriuose dalyvauja daugiau nei 40 tūkst. žmonių, parodė 90 proc. efektyvumą.

K. O'Brien džiaugiasi dėl tokių rezultatų, jos nuomone. tai yra „itin svarbu“. PSO atstovė išreiškė viltį, kad kitos įmonės, atliekančios panašaus lygio vakcinos bandymus, taip pat netrukus paskelbs preliminarius rezultatus.

Jei galutiniai duomenys parodys, kad „viena ar kelios iš visų galimų vakcinų yra tinkamai efektyvios, tai bus puikios naujienos ir kovos su pandemija priemonių rinkinyje turėsime dar vieną įrankį“.

Tačiau naujų COVID-19 atvejų pasaulyje ir toliau sparčiai daugėjant, K. O'Brien išreiškė didelį nerimą dėl nenoro skiepytis ir bendros nuomonės apie vakcinavimą, esą dezinformacija ir nepasitikėjimas paveikia tai, kaip visuomenė vertina mokslinius faktus.

„Vakcina pandemijos kontroliuoti nepavyks, jei žmonės nenorės skiepytis“, – teigė PSO atstovė.
Reikia didinti visuomenės „pasitikėjimą tuo, kad vakcinų, kurias vertins PSO, atveju kompromisų saugumo ar efektyvumo klausimais nebus daroma“, – sakė ji.