D. Trumpas, iki šiol nesutikęs pripažinti savo pralaimėjimo, šiuos komentarus išsakė per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose koronaviruso pandemijos tema.

„Idealiu atveju mes neužsidarysim, – kalbėjo prezidentas. – Aš [to] nesiimsiu. Ši administracija nesiims uždarymo.“

„Tikėkimės, kad ir kas nutiktų ateityje – kas žino, kuri bus administracija – spėju, kad laikas parodys“, – pridūrė jis.

JAV televizijos penktadienį prognozavo, kad J. Bidenas laimėjo Džordžijos valstijoje ir yra užsitikrinęs 306 Rinkikų kolegijos narių balsus. Kad laimėtų prezidento rinkimus, bet kuris kandidatas turi užsitikrinti mažiausiai 270 rinkikų balsų.

D. Trumpas taip ir neatsakė į tokius žurnalistų klausimus, kaip, pavyzdžiui: „Kada pripažinsite, kad pralaimėjote rinkimuose?“.

Pastarasis komentaras buvo pirmasis D. Trumpo pasisakymas apie rinkimus nuo lapkričio 5 d., kai jis neteisėtai pasiskelbė laimėjęs rinkimus ir pareiškė, jog mažiau balsų jis surinko dėl rinkimų pažeidimų.

D. Trumpo štabas atsiėmė ieškinį dėl rinkimų Arizonoje

JAV prezidento D. Trumpo rinkimų kampanijos teisininkai penktadienį atšaukė ieškinį, kuriuo teismas buvo raginamas įpareigoti Arizonos valstiją iš naujo patikrinti praeitą savaitę vykusių rinkimų rezultatus.

„Remiantis duomenimis apie balsavimą visoje valstijoje, teismo sprendimo būtinybės... nebėra“, – sakoma D. Trumpo štabo pranešime.

Praeitą šeštadienį D. Trumpo rinkimų štabas ir Respublikonų nacionalinis komitetas pateikė ieškinį Marikopos apygardoje, teigdami, kad skaičiuojant lapkričio 3-ąją įvykusių prezidento rinkimų balsus įvyko pažeidimų.

„Rinkimų apylinkių darbuotojai visomis išgalėmis stengėsi valdyti naująsias balsavimo mašinas Marikopos apygardoje, neteisingai spaudė [mygtukus] ir liepdavo rinkėjams spausti žalią mygtuką, kad būtų pašalintos reikšmingos klaidos“, – sakė D. Trumpo kampanijos vyriausiasis teisinis konsultantas Mattas Morganas.

„Dėl to balsavimo mašinos ignoravo balsus, rinkimų dieną tiesiogiai atiduotus Marikopos apygardoje“, – pridūrė jis.

Kaip pranešė televizija „Fox News“, šiuo metu Arizonoje suskaičiuota 99 proc. balsų. Negalutiniai duomenys rodo, kad D. Trumpas šioje valstijoje surinko 49,1 proc., o jo varžovas demokratas J. Bidenas – 49,4 proc., balsų.

Baltieji rūmai tebeplanuoja antrąją D. Trumpo kadenciją

Penktadienį vienas aukšto rango pareigūnas nurodė, kad Baltieji rūmai tebeplanuoja, kad D. Trumpas dirbs antrą kadenciją.

„Baltuosiuose rūmuose judame į priekį vadovaudamiesi prielaida, kad bus antroji Trumpo kadencija“, – televizijai „Fox Business Network“ sakė prezidento patarėjas prekybos reikalams Peteris Navarro.

D. Trumpas iki šiol nėra pripažinęs pralaimėjimo, nors praeitą šeštadienį JAV žiniasklaida paskelbė prognozes, jog lapkričio 3-ąją vykusius prezidento rinkimus laimėjo jo varžovas demokratas J. Bidenas.

Nuo to laiko prezidentas retai rodėsi viešumoje ir keliose valstijose pateikė skundus teismams dėl tariamo rinkimų klastojimo, nors jokių įrodymų nepateikė.

„Šiuo atveju siekiame patikrinamų balsavimų, sertifikuotinų balsavimų ir tyrimo dėl gausėjančio skaičiaus įtarimų sukčiavimu, pagrįstų liudininkų pasirašytais parodymais“, – sakė P. Navarro, pakartodamas daugelio D. Trumpo šalininkų pareiškimus.

Patarėjas piktinosi „akivaizdžia apgaule“ ir sakė, kad visos spėlionės, kokia galėtų būti J. Bideno prekybos politika arba santykiai su Kinija, „manau, šiuo metu neaktualios“.

Aukšto rangos JAV federaliniai ir valstijų rinkimų pareigūnai ketvirtadienį sakė, kad nėra „jokių įrodymų“, jog rinkimų rezultatus būtų galėję pakeisti kompiuteriniai įsilaužėliai, o dauguma pasaulio lyderių pasveikino J. Bideną su pergale.