Per kelionę po septynias šalis M. Pompeo stengsis atkreipti dėmesį į D. Trumpo administracijos prioritetus, įskaitant jos spaudimą Kinijai ir Iranui, taip pat aplankys žydų nausėdijas Vakarų Krante, ko ankstesni valstybės sekretoriai vengdavo.

Visgi įprastus užsienio politikos klausimus tikriausiai stelbs neįprastas diplomatinis momentas. Dauguma šalių jau yra pripažinę Amerikos prezidento rinkimų rezultatus, tačiau pats valstybės vadovas, dauguma jo Respublikonų partijos narių ir M. Pompeo nėra to padarę.

M. Pompeo prieš kelias daugelį nustebino pareiškimu, kad įvyks „sklandus perėjimas prie antrosios Trumpo administracijos“. Jis atrodė juokaujantis, bet vėliau rimtesniu tonu pridūrė, kad pasaulis turėtų neabejoti, kad Valstybės departamentas toliau sklandžiai veiks, kad ir koks prezidentas būtų prisaikdintas sausio 20 dieną. Kaip be būtų, nei tąsyk, nei vėlesniuose interviu konservatyviems žiniasklaidos kanalams M. Pompeo nepripažino, kad prezidentu taps J. Bidenas.

Per savaitę truksiančią kelionę M. Pompeo aplankys Prancūziją, Turkiją, Sakartvelą, Izraelį, Jungtinius Arabų Emyratus, Katarą ir Saudo Arabiją. Visų šių šalių lyderiai jau yra viešai pasveikinę J. Bideną.

Keturių iš šių valstybių – Prancūzijos, Turkijos, Sakartvelo ir Kataro – santykiai su D. Trumpo administracija buvo gana prasti, ir neaišku, ar M. Pompeo dalyvaus kokiuose nors viešuose renginiuose su jų lyderiais. Be to, M. Pompeo santykiai su žiniasklaida irgi buvo šalti, tad nežinia, ar jis planuoja atsakyti į kokius nors reporterių klausimus.

Palaikydamas D. Trumpo atsisakymą pripažinti varžovo pergalę ir prezidento nurodymus federalinėms agentūroms nebendradarbiauti su J. Bideno komanda, Valstybės departamentas neprisidėjo organizuojant J. Bideno pokalbius telefonu su kitų šalių lyderiais, sakė apie šį procesą informuoti šaltiniai.

M. Pompeo yra uolus D. Trumpo šalininkas, o prezidentas, nepateikdamas jokių įrodymų, tvirtino, kad rinkimus temdė klastojimai. Dėl tokios padėties Jungtinės Valstijose yra atsidūrusios keblioje padėtyje, juolab kad Vašingtonas reguliariai kritikuodavo demokratijos stygių kitose valstybėse.

Ketvirtadienį M. Pompeo pasisakė apie padėtį Honkongo parlamente, kur buvo nušalinti keli prodemokratinės stovyklos įstatymų leidėjai, o pastarosiomis savaitėmis smerkė rinkimų problemas Baltarusijoje, Tanzanijoje ir Dramblio Kaulo Krante.

Vis dėlto per antradienį įvykusią spaudos konferenciją M. Pompeo griežtai atmetė klausimą, ar D. Trumpo nepagrįsti skundai dėl tariamo rinkimų klastojimų nemeta šešėlio ant JAV reputacijos. „Uždavėte absurdišką klausimą, – atrėžė jis. – Šis departamentas uoliai rūpinasi, kad rinkimai visame pasaulyje būtų saugūs ir sąžiningi, o mano pareigūnai rizikuoja savo gyvybėmis, kad tai užtikrintų.”

J. Bidenas jau pasikalbėjo su Australijos, Kanados, Japonijos ir Pietų Korėjos lyderiais bet sulaukė sveikinimų socialiniais tinklais bei per kitus kanalus iš dešimčių kitų.

Tačiau M. Pompeo sakė dirbsiąs, tarsi niekas nebūtų pasikeitę.

„Esu valstybės sekretorius, – pabrėžė jis. – Sulaukiu skambučių iš viso pasaulio. Tie žmonės stebi mūsų rinkimus. Jie supranta, kad pas mus vyksta teisinis procesas. Jie supranta, kad tam reikia laiko.“