Baltarusiją jau ketvirtą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Buvęs karys 31 metų Romanas Bondarenka buvo areštuotas trečiadienį po ginčo Minsko daugiabučio kieme, kur reguliariai renkasi opozicijos šalininkai.

Liudininkai pasakojo, kad konfliktas kilo tarp protestuotojų, kabinusių raudonos bei baltos spalvų kaspinus, ir neuniformuotų milicininkų, kurie bandė tuos kaspinus nuimti.

Ketvirtadienį buvo pranešta, kad R. Bondarenka mirė. Ši žinia išprovokavo pasipiktinimo bangą opozicijos stovykloje, kurios atstovai sako, kad dėl vyro mirties kaltos A. Lukašenkos saugumo pajėgos.

Sunkius nusikaltimus tiriantis Tyrimų komitetas išplatino pranešimą, kuriame rašoma, kad į įvykio vietą atvykus milicininkams, ant 31 metų Minsko gyventojo kūno buvo matyti sužalojimų, jis buvo apsvaigęs nuo alkoholio.

Anot pranešimo, vyras buvo nuvežtas į milicijos skyrių, o pablogėjus būklei pervežtas į ligoninę, kur atlikti tyrimai partvirtino, kad jis buvo vartojęs alkoholio.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs gydytojas nepriklausomam naujienų portalui tut.by penktadienį sakė, kad medikai R. Bondarenkos kraujyje alkoholio neaptiko.

„Tikrai nieko neradome“, – sakė jis.

Tylos minutė

Ketvirtadienį vakare didžiulės minios žmonių su žvakėmis ir gėlėmis susirinko pagerbti R. Bondarenkos atminimo daugiabučio kieme, kurį opozicija praminė „Permainų aikšte“ arba „Permainų kiemu“, kai rugpjūtį aplinkinių namų gyventojai sutrukdė milicininkams uždažyti antivyriausybinius šūkius ant namų sienų.

Šiuo metu Lietuvoje gyvenanti opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pakvietė baltarusius šeštadienį vidurdienį „kiekvieno miesto kiekviename rajone“ tylos minute pagerbti R. Bondarenkos atminimą.

„Padarykime tai dėl žmogaus, kuris buvo nužudytas, nes norėjo gyventi laisvoje šalyje“, – sakė ji.

Milicija per tris protestų mėnesius sulaikė tūkstančius demonstrantų, kurie vėliau pasakojo patyrę pareigūnų smurtą ir kankinimus. Malšinant protestus keli žmonės žuvo.

Europos Sąjunga savo ruožtu penktadienį pasmerkė R. Bondarenkos mirtį ir perspėjo, kad gali paskelbti Baltarusijai daugiau sankcijų.

„Tai yra nežmoniškas ir gėdingas Baltarusijos pareigūnų veiksmų rezultatas“, – pareiškė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano .

„Tai yra nežmoniškas ir gėdingas Baltarusijos valdžios veiksmų rezultatas“, – apie vyro mirtį kalbėjo Europos Komisijos (EK) atstovas užsienio reikalams P. Stano.

„Europos Sąjunga jau įvedė sankcijas 55 asmenims, atsakingiems už susidorojimus ir represijas, bei yra pasiruošusi įvesti papildomų sankcijų“, – sakoma P. Stano pranešime.

Baltarusijoje nuo protestų pradžios žuvo keli protestuotojai, šimtai buvo sužeisti, o tūkstančiai – suimti.

„Nežmoniški ir gėdingi“ veiksmai

Briuselis penktadienį pasmerkė R. Bandarenkos mirtį ir perspėjo, kad gali dar labiau griežtinti sankcijas Minskui.

„Tai yra nežmoniškas ir gėdingas Baltarusijos pareigūnų veiksmų rezultatas“, – pareiškė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) atstovas Peteris Stano (Peteris Stanas).

ES išplatintame pareiškime sakoma, kad Baltarusijos valdžia yra tiesiogiai atsakinga už smurtą prieš šalies gyventojus ir sukurtą tokią aplinką, kurioje „gali būti vykdomi neteisėti žiaurūs veiksmai“.

Praėjusią savaitę blokas įvedė sankcijas 15 baltarusių pareigūnų, įskaitant A. Lukašenką ir jo vyresnįjį sūnų Viktarą, už jų vaidmenį brutaliai malšinant antivyriausybines demonstracijas.

Didžiulės minios ketvirtadienį susirinko pagerbti mirusio menininko atminimą vietoje, kurią opozicija praminė „Pokyčių aikšte“. Akcija buvo surengta vietos gyventojams pasipriešinus saugumo pajėgų mėginimams uždažyti ant sienų užrašytus antivyriausybinius šūkius.

Šimtai aktyvistų penktadienį taip pat tyliai rinkosi toje vietoje, nešdami daugiau gėlių ir žvakių prie laikinojo R. Bandarenkos memorialo.

Kituose sostinės automobilių vairuotojai palaikydami protestuotojų kolonas spaudė garso signalus, o demonstrantai rodė pirštais pergalės ženklus.

Pranešama, kad panašios akcijos įvyko ir kitose šalies dalyse.

Rimtus nusikaltimus nagrinėjantis Baltarusijos tyrimų komitetas penktadienį pareiškė, kad trečiadienį į minėtą aikštę atvykusi milicija aptiko ten 31 metų Minsko gyventoją, patyrusį „kūno sužalojimų, kuriam pasireiškė neblaivumo požymių“.

Komitetas pridūrė, kad vyras buvo išvežtas į milicijos nuovadą, o vėliau, pablogėjus jo savijautai – į ligoninę, kur buvo patvirtinta, kad jo organizme buvo aptikta alkoholio.

Tačiau su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs vienas gydytojas penktadienį pareiškė nepriklausomam Baltarusijos naujienų portalui Tut.by, jog medikai iš tikrųjų nerado jokių alkoholio pėdsakų R. Bandarenkos organizme.

„Neradome visiškai nieko“, – sakė gydytojas.

Šalies milicija lig šiol sulaikė šimtus demonstrantų, kurie vėliau pranešė apie kankinimą ir smurtavimą kalinimo įstaigose. Šie pasakojimai paskatino tarptautinę bendruomenę pasmerkti baltarusių valdžios veiksmus, o Vakarų valstybes – įvesti sankcijų Minskui.

Protestų malšinimo kampanija taip pat pareikalavo kelių žmonių gyvybių.