Pekinas tai padarė praėjus beveik savaitei po to, kai demokratas buvo paskelbtas rinkimų nugalėtoju.

„Gerbiame Amerikos žmonių pasirinkimą. Sveikiname poną Bideną ir ponią Harris“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Wang Wenbinas per spaudos konferenciją.

Kamala Harris taps pirmąją moterimi, užimsiančia Jungtinių Valstijų viceprezidento postą.

Kinija anksčiau buvo viena iš nedaugelio šalių, kurios vis dar nepasveikino J. Bideno su pergale rinkimuose. Šiame sąraše vis dar yra Rusija ir Meksika. Anksčiau šią savaitę Pekinas tiesiog paskelbė „pastebėjęs, kad J. Bidenas pasiskelbė nugalėtoju“.

Kinija pirmadienį atsisakė pasveikinti J. Bideną su pergale JAV prezidento rinkimuose, o Pekino atstovai pareiškė, kad rinkimų rezultatai vis dar nėra galutiniai.

Nors dabartinis JAV prezidentas D. Trumpas vis dar nepripažino pralaimėjimo rinkimuose, daugelis pasaulio šalių lyderių jau pasveikino J. Bideną ir viceprezidentę Kamalą Harris su pergale.

„Mūsų nuomone, rinkimų baigtis bus nustatyta pagal JAV įstatymus ir procedūras“, – sakė Kinijos Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovas W. Wenbinas.

Nepaisant žurnalistų klausimų, jis atsisakė pripažinti J. Bideno pergalę, tačiau tikino, esą Kinija „tikisi sutarti su naująja JAV valdžia“.

Savo ruožtu Donaldas Trumpas atsisako pripažinti pralaimėjimą ir pasveikinti rinkimuose pergalę pasiekusį J. Bideną, kaip tai yra įprasta, kai rezultatas tampa aiškus.

Ketveri D. Trumpo metai Baltuosiuose rūmuose buvo paženklinti prekybos karo tarp JAV ir Kinijos. Vašingtonas ir Pekinas taip pat kivirčijosi dėl COVID-19 pandemijos ir Kinijos vykdomų žmogaus teisių pažeidimų Sindziange ir Honkonge.

D. Trumpas bene visos kadencijos metu Kiniją apibūdino kaip didžiausią grėsmę Jungtinėms Valstijoms ir pasaulio demokratijai.