Medikai neteikė artimiesiems optimistinių prognozių – sakė, kad šansas išgyventi prilygsta vienam iš tūkstančio, informuoja tut.by.

Vakare tūkstančiai Minsko ir kitų Baltarusijos miestų gyventojų susirinko pagerbti jo atminimo.

„Mama ryte nuvyko į ligoninę pas Romaną. Būklė buvo labai sunki, gydytojai pasakė, kad šansas likti gyvam – vienas iš tūkstančio. Reikia papildomos operacijos, bet tokios būklės brolis jos neištvers, reikia laukti, kol sustiprės. Mamai leido pamatyti Romaną, neilgam įleido į reanimacijos skyrių, jis – komoje. Prijungtas prie įvairių aparatų, visas sutvarstytas, [nusėtas] mėlynėmis“ – tut.by pasakojo R. Bondarenkos sesuo Olga.

Su ja bendravo 19 val., šeima ruošėsi vėl važiuoti į ligoninę.

„Naujausiais duomenimis, Romano būklė pasunkėjo, temperatūra pakilo iki 40 laipsnių. Kažkas atvažiavo į GMP ligoninę ir paėmė asmeninius brolio daiktus. Sako, visada taip daro, bet kas – mes nežinome“, – pasakojo Olga.

20 val. artimieji pranešė, kad Romanas mirė.

Tut.by primena, kad naktį į ligoninę atvežė 31 m. R. Bondarenką su didžiuliu smegenų patinimu, vidine kaukolės ir smegenų trauma, subduraline hematoma, sumušimais, įbrėžimais.

Operacija truko kelias valandas. Kaip tut.by pasakojo garsiosios Minsko „Permainų aikštės“ gyventojai, trečiadienį vakare į jų kiemą atvažiavo civilius drabužius vilkintys kaukėti žmonės nuimti baltų ir raudonų juostų.

R. Bondarenka buvo vienas iš tų, kurie pasiteiravo, kas vyksta.

„Žmogus su kauke ir vienas vaikinas susiginčijo, Romas į tai nesivėlė, stovėjo šalia ir klausėsi, – pasakojo įvykio liudininkė Julija. – Paskui jis kažką pasakė, o žmogus su kauke paklausė: „Ko toks įžeidus?“ Pastūmė Romą prie freskos, jis norėjo išsisukti, bet nepažįstamasis sugriebė jį ir iš visų jėgų stūmė į kalvą aikštėje. Jis stipriai susitrenkė galvą. Kaip teigia kaimynai, R. Bondarenką „profesionaliai sulaikė“ ir išvežė mikroautobusu. Į ligoninę jį atvežė iš Minsko Centrinio rajono Vidaus reikalų valdybos ir pareiškė, kad „traumas patyrė muštynių metu“.

Penktadienį Tiriamasi komitetas pareiškė, kad mirusiajam R. Bondarenkai buvo diagnozuota intoksikacija alkoholiu. Greitosios medicinos pagalbos gydytojai ir medicininiai dokumentai šią informaciją neigia.

„Romano kraujyje – nulis alkoholio promilių, apskritai nieko nerado“, – tut.by pakomentavo vienas iš Greitosios medicinos pagalbos ligoninės gydytojų.

Penktadienį ryte Tiriamasis komitetas pareiškė, kad dėl R. Bondarenkos žūties atliekamas patikrinimas.

„Minsko gyventoją apžiūrėjo medikai, paskui jį hospitalizavo sveikatos apsaugos įstaigoje, ten pradinės apžiūros metu kartu su kūno sužalojimais jam diagnozavo ir intoksikaciją alkoholiu“, – rašoma Tiriamojo komiteto oficialiame pareiškime.

S. Cichanouskaja: Baltarusijoje kuo greičiau turi įvykti teisingi rinkimai

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja Latvijos televizijai TV3 penktadienį sakė, kad Baltarusijoje kuo greičiau turi įvykti teisingi rinkimai.

„Kiekvieną dieną darome visa, kas įmanoma, kad Baltarusijoje kuo greičiau įvyktų nauji, teisingi rinkimai“, – laidai „900 sekundes“ sakė ji.

S. Cichanouskaja pabrėžė, kad Baltarusijoje vyksta genocidas, tęsiamas fizinis poveikis žmonėms, smurtas kalėjimuose. Pasak jos, toks šalies valdžios vykdomo smurto mastas neturi precedento.

Maždaug 80 proc. Baltarusijos gyventojų nori permainų, o protestų judėjimas ne slopsta, o įgauna kitas formas, teigė ji. Žmonės ir toliau išeina į gatves, bet tam, kad protestai būtų veiksmingesni, taktiką teks keisti ir dėl to šiuo metu aktyviai dirbama, sakė S. Cichanouskaja.

„Šalyje, kur žmogus neturi jokių teisių, reikia labai tiksliai apgalvoti kiekvieną žingsnį“, – sakė opozicijos lyderė.

Ji pažymėjo, kad Europos Sąjungos šalys palaikė baltarusių tautos pasirinkimą, ir išreiškė dėkingumą visiems, kas nepripažįsta rugpjūčio 9-ąją įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų rezultatų. Jos nuomone, įvykiai Baltarusijoje turi būti ištirti tarptautiniu lygiu.

S. Cichanouskaja penktadienį atvyko su vizitu į Rygą, kur susitiks su Latvijos prezidentu Egilu Levitu, premjeru Krišjaniu Kariniu ir užsienio reikalų ministru Edgaru Rinkevičiumi bei dalyvaus tarptautiniame saugumo politikos forume „The Riga Conference 2020“.