Kol jo suaugę sūnūs Donaldas Trumpas jaunesnysis ir Ericas Trumpas entuziastingai ragina prezidentą nepasiduoti, patarėja Baltuosiuose rūmuose dirbanti D. Trumpo dukra Ivanka Trump ieško būdų, kaip tolesnius veiksmus planuojantis tėvas galėtų išsaugoti savo reputaciją, CNN sakė šaltiniai.

Prezidento atžalų požiūriai išsiskyrė: D. Trumpas jaunesnysis ir E. Trumpas savo tėvui siūlo agresyviai kovoti iki galo ir kartoja nepagrįstus teiginius, jog rinkimai buvo suklastoti, todėl jų rezultatai turėtų pasikeisti.

Tuo tarpu I. Trump su savo vyru Jaredu Kushneriu svarsto kitą variantą. Sutuoktiniai norėtų, kad D. Trumpas prisipažintų pralaimėjęs kitą savaitę, kai lapkričio 20 d. Džordžijos valstijoje bus baigtas balsų perskaičiavimas.

D. Trumpas jaunesnysis ir E. Trumpas yra linkę viską vilkinti iki pat galo.

Sūnūs nemano, jog teisinės kovos pakeis rinkimų rezultatus, tačiau vis tiek pasisako už labiau apgalvotus veiksmus, kad teisiniai procesai ir balsų perskaičiavimas tęstųsi, siekdami užtikrinti kitų rinkimų sąžiningumą ir parodyti, jog palaiko savo tėvą, teigė su situacija susipažinęs šaltinis.

I. Trump, CNN šaltinių teigimu, pasiūlymas yra santūresnis: ji paklausė tėvo, ar verta kenkti savo palikimui ir galbūt net verslui, toliau atsisakant pripažinti pralaimėjimą.

Moteris supranta, kad D. Trumpas pralaimėjo, CNN pasakojo šaltinis, tačiau taip pat supranta, jog dabar jos ateitis yra labiau nei kada nors anksčiau susieta su jos tėčio ateitimi, todėl šią problemą reikia išspręsti subtiliai.

Baltųjų rūmų atstovas spaudai atsisakė pateikti komentarų CNN šiuo klausimu. D. Trumpo jaunesniojo atstovas spaudai taip pat atsisakė pakomentuoti.

Demokratas Ch. Schumeris: vengdami pripažinti J. Bideno pergalę respublikonai „nuodija“ JAV demokratiją

JAV senatorius demokratas Chuckas Schumeris ketvirtadienį įspėjo kolegas respublikonus, kad jie, ir toliau atsisakydami pripažinti J. Bideno pergalę JAV prezidento rinkimuose, „nuodija“ šalies demokratiją.

„Mes ką tik turėjome nesantaiką keliančius ir sunkiai iškovotus prezidento rinkimus, bet užuot stengusis vėl sutelkti šalį, kad galėtume kovoti su bendru priešu Covid-19, respublikonai Kongrese skleidžia sąmokslo teorijas, neigia realybę ir nuodija mūsų demokratijos šulinį“, – reporteriams sakė Senato mažumos lyderis demokratas Ch. Schumeris.

Ch. Schumeris apkaltino kolegas respublikonus „sąmoningai abejojant“ rinkimų rezultatais, nes jie bijo prezidento D. Trumpo.

JAV rinkimų pareigūnai: „nėra įrodymų“ apie prarastus ar pakeistus balsus

Nėra jokių įrodymų apie prarastus ar pakeistus balsalapius arba sugadintas balsavimo sistemas prezidento rinkimuose, ketvirtadienį pareiškė pareigūnai, vienam iš demokratų lyderių apkaltinus respublikonus, atsisakančius pripažinti išrinktojo prezidento Joe Bideno pergalę, demokratijos „nuodijimu“.

Rinkimų pareigūnai šį pranešimą paskelbė praėjus kelioms valandoms po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas vėl pasiskundė dėl „suklastotų“ rinkimų, savo „Twitter“ paskyroje pasidalijęs jokiais faktais nepagrįstu pranešimu, esą rinkimams skirtos įrangos gamintoja „ištrynė 2,7 mln. balsų“, kurie buvo atiduoti už jį.

Daugumai respublikonų įstatymų leidėjų dar nepripažinus J. Bideno pergalės, Senato mažumos lyderis demokratas Chuckas Schumeris ketvirtadienį apkaltino juos bailumu ir realybės neigimu.

„Užuot stengęsi vėl suvienyti šalį, kad galėtume kovoti su mūsų bendru priešu COVID-19, Kongreso respublikonai skleidžia sąmokslo teorijas, neigia realybę ir nuodija mūsų demokratijos šaltinį“, – sakė jis.

Tuo metu aukšto rango JAV federaliniai ir valstijų rinkimų pareigūnai paskelbė pareiškimą, kuriame atmetė D. Trumpo kaltinimus dėl sukčiavimo. Anot jų, lapkričio 3-iosios rinkimai buvo „saugiausi Amerikos istorijoje“.

Pareiškimą išplatino Rinkimų infrastruktūros vyriausybinė koordinavimo taryba – valstybės ir privataus sektoriaus skėtinė institucija, pavaldi federalinei Kibernetinio saugumo ir infrastruktūros saugumo agentūrai (CISA).

„Nėra įrodymų, kad kuri nors balsavimo sistema ištrynė ar prarado balsų, pakeitė balsų ar buvo kaip nors pažeista“, – sakė pareigūnai.

„Žinome, kad esama daugybės nepagrįstų teiginių ir galimybių skleisti dezinformaciją apie mūsų rinkimų procesą, todėl užtikriname jus, kad visiškai pasitikime mūsų rinkimų saugumu ir [duomenų] vientisumu. Ir jūs turėtumėte“, – rašoma pareiškime.

Pareiškimą pasirašė Nacionalinės valstijų rinkimų direktorių asociacijos ir Nacionalinės valstijų sekretorių asociacijos – už rinkimus valstijų lygiu atsakingų pareigūnų – vadovai, taip pat JAV pagalbos rinkimams komisijos pirmininkas.

„Absurdiškas cirkas“

Pareiškimas buvo išplatintas praėjus kelioms valandoms po to, kai D. Trumpas tviteryje pasidalijo pranešimu apie esą „ištrintus“ 2,7 mln. balsų ir pridūrė, jog Pensilvanijoje ir kitose valstijose šimtai tūkstančių už jį atiduotų balsų buvo priskirti J. Bidenui.

Tai buvo naujausi iš virtinės jokiais faktais nepagrįstų kaltinimų, kuriuos D. Trumpas ir respublikonai skelbia siekdami paneigti J. Bideno pergalę.

Respublikonų įstatymų leidėjai, įskaitant Senato daugumos lyderį Mitchą McConnellą, tvirtai palaiko atkaklų D. Trumpo nenorą pripažinti pralaimėjimo ir remia jo pastangas užginčyti balsavimo rezultatus teismuose.

Atstovų Rūmų pirmininkė demokratė Nancy Pelosi ketvirtadienį pareikalavo iš respublikonų nutraukti šį „absurdišką cirką“ ir skirti dėmesį kovai su pandemija.

„Žmonėms pareiškus savo nuomonę, laimėjo Joe Bidenas, o Kamala Harris bus pirmoji moteris, užimsianti Jungtinių Valstijų viceprezidento postą“, – sakė N. Pelosi.

Politikos ekspertai mano, kad respublikonai laikosi tokios taktikos siekdami įaudrinti D. Trumpo elektoratą prieš būsimą kovą dėl dviejų senatorių vietų Džordžijoje, nulemsiančią, kuri partija užsitikrins Kongreso aukštųjų rūmų kontrolę.

Tuo metu 161 buvęs nacionalinio saugumo pareigūnas, tarp kurių yra ir dirbusių su D. Trumpu, savo ruožtu įspėjo, kad dabartinės administracijos delsimas pripažinti J. Bideno pergalę kelia „rimtą grėsmę nacionaliniam saugumui“.

Savo laiške buvę pareigūnai, įskaitant buvusį Pentagono vadovą Chucką Hagelį ir buvusį D. Trumpo Nacionalinio saugumo tarybos aukšto rango kovos su terorizmu vadovą Javedą Ali, paragino Bendrųjų paslaugų administracijos vadovę Emily Murphy pripažinti J. Bideną išrinktuoju prezidentu.

Be Bendrųjų paslaugų administracijos sutikimo J. Bidenui nesudaromos sąlygos naudotis finansavimu ir kitais ištekliais, įskaitant prieigą prie žvalgybinės informacijos, tačiau D. Trumpo paskirta E. Murphy kol kas atsisako duoti tokį leidimą.