Šis laiškas išsiųstas tęsiantis Varšuvos ir Briuselio ginčui dėl kritikos Lenkijos demokratijos standartams. Panašų laišką anksčiau išsiuntė ir Vengrija, taip pat kritikuojama Europos Komisijos už teisinės valstybės principų pažeidimus.

„Pastarosiomis dienomis nusiunčiau laišką ES lyderiams, kuriame išdėsčiau mūsų požiūrį į sąlygų mechanizmus dėl ES biudžeto“, – rašė M. Morawieckis ketvirtadienį socialiniame tinkle „Facebook“.

Anot jo, teisės viršenybės mechanizmas „grindžiamas savavališkais, politiškai motyvuotais kriterijais ir gali privesti prie „dvigubų standartų taikymo įteisinimo“, kalbant apie atskirų ES valstybių narių traktavimą.

M. Morawieckis pridūrė, kad „pasiūlyti sprendimai yra nesuderinami“ su liepą vykusio Europos Vadovų Tarybos susitikimo išvadomis. Tame viršūnių susitikime ES lyderiai po derybų maratono sutarė dėl beprecedenčio kovai su koronaviruso pandemijos padariniais skirto subsidijų ir paskolų fondo.

„Dėl to Lenkija negali sutikti su tokiu mechanizmu, kuris privers prie politinių ir savavališkų kriterijų viršenybės prieš realų vertinimą“, – sakė Lenkijos premjeras.

ES rugsėjį pažėrė aštrios kritikos Lenkijai ir Vengrijai savo pirmoje ataskaitoje apie demokratijos standartus Bendrijos narėse, kurioje ypatingas dėmesys skirtas teisminių institucijų nepriklausomumo klausimui.

Anot ataskaitos rengėjų, Lenkijos teismų sistemos reformos „padidino įstatymų vykdomosios ir leidžiamosios valdžių įtaką teismų sistemai ir taip susilpnino teisminių institucijų nepriklausomumą“.

Lenkijos vyriausybė tvirtina, kad šios reformos padės veiksmingiau kovoti su korupcija ir išvaduos teismų sistemą nuo paskutinių komunistinio laikotarpio atgyvenų.