„Lapkričio 3-iosios rinkimai buvo saugiausi Amerikos istorijoje“, – pareiškime sakė už rinkimų saugumą atsakingi pareigūnai.

„Nėra įrodymų, kad kuri nors balsavimo sistema ištrynė ar prarado balsų, pakeitė balsų ar buvo kaip nors pažeista“, – sakė jie.

Dabartinis JAV vadovas Donaldas Trumpas iki šiol nėra pripažinęs savo varžovo demokrato Joe Bideno pergalės, nors tradiciškai tai įvyksta žiniasklaidai paskelbus rinkimų baigties prognozes.

Jis pažėrė virtinę naujų įrodymais nepagrįstų pareiškimų apie savo pergales rinkimuose ir balsų klastojimą, nors tarptautiniai stebėtojai, pasaulio lyderiai, vietos rinkimų pareigūnai ir JAV žiniasklaida laikosi bendros nuomonės, jog lapkričio 3-ąją balsavimas vyko laisvai ir sąžiningai.


Vis dėlto keletas įtakingiausių Respublikonų partijos veikėjų, įskaitant valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo ir Senato lyderį Mitchą McConnellą, teberemia D. Trumpo pastangas sužlugdyti savo varžovo pergalę.

J. Bidenas laimėjo Arizonoje ir įtvirtino pirmavimą prezidento rinkimuose

J. Bidenas laimėjo balsavimą Arizonos valstijoje, dar labiau padidindamas savo pirmavimą Rinkikų kolegijoje, vėlai ketvirtadienį paskelbė JAV televizijos.

Arizona už demokratą nubalsavo pirmą kartą nuo 1996 metų.

NBC, CBS, ABC ir CNN paskelbė J. Bideną laimėjus šį atkaklų rinkimų mūšį daugiau kaip 11 tūkst. balsų persvara. Tokiu būdu J. Bidenas užsitikrino 11 valstijos rinkikų balsų.

Televizija „Fox News“ ir naujienų agentūra AP J. Bideno pergalę šioje pietvakarinėje valstijoje prognozavo rinkimų vakarą, tuo užsitraukdamos prezidento D. Trumpo rūstybę, bet kitos žiniasklaidos priemonės laimėtojo neskelbė devynias balsų skaičiavimo dienas.

Laimėjęs Arizonoje J. Bidenas užsitikrino 290 balsų Rinkikų kolegijoje, kuri galiausiai išrinks JAV prezidentą. D. Trumpas yra užsitikrinęs 217 rinkikų balsų. Prezidentas išrenkamas mažiausiai 270 balsų.

Nors J. Bidenas šeštadienį buvo paskelbtas rinkimų laimėtoju, D. Trumpas atsisakė pripažinti pralaimėjimą ir toliau skelbia nepagrįstus pareiškimus apie rinkimų klastojimą.

Dar nėra paaiškėjęs laimėtojas Šiaurės Karolinoje ir Džordžijoje.

Praėjusį kartą prezidento rinkimuose Arizonoje laimėjęs demokratas yra Billas Clintonas.