Q, anoniminė internetinė paskyra, esanti šio judėjimo centre, kelias dienas prieš rinkimus skelbė žinutes apie šalies susigrąžinimą ir politinio elito atskaitomybę.

„Ar esate pasirengę užbaigti tai, ką pradėjome?“ – rašė Q spalio 31-ąją. Rinkimų dieną, maždaug 1.30 val., paskyroje buvo paskelbta Amerikos vėliavos nuotrauka, Abrahamo Lincolno citata ir nuoroda į dainą iš 1992 m. filmo „Paskutinis mohikanas“. Paskui Q užtilo.

Po kelių valandų Ronas Watkinsas, pranešimų lentos „8kun“, kurioje Q skelbia savo žinutes, moderatorius pranešė, kad atsisako šių pareigų.

Anot jo, atėjo metas spręsti santuokos problemas – be to, jis norėjęs pasitraukti prieš paskelbiant JAV rinkimų rezultatus, kad neatrodytų, jog išėjo dėl rezultatų. R. Watkinsas teigė, kad jo pasitraukimas neturi nieko bendra su „QAnon“. „Taip niekada ir nesužinojau Q tapatybės, niekas į mane nesikreipė sakydamas, kad yra Q“, – rašė jis tviterio žinutėje.

Visos šios naujienos išbando „QAnon“ pasekėjų, toli peržengiančių JAV sienas, tikėjimą. Jų sąmokslo teorija sukasi apie teiginį, kad pasaulį valdo pedofilų kabala, o Donaldo Trumpo prezidentavimas visam tam padarys galą. Norint įtikėti Q kuriama mitologija, visada tekdavo užgniaužti sveiką abejonę, tačiau paaiškinti D. Trumpo prezidentavimo pabaigą bus ypač nelengva, teigia skaitmeninių tyrimų konsultacinės bendrovės „Memetica“ įkūrėjas Benjaminas Deckeris.

„Kyla daug abejonių dėl šių įsitikinimų“, – pažymi B. Deckeris, kuris „QAnon“ judėjimą stebėjo nuo pat jo atsiradimo.

Vis dėlto daugelis „QAnon“ pasekėjų ir toliau tvirtina, kad demokrato Joe Bideno pergalė yra iliuzinė, ir, remiantis jų internetinėmis žinutėmis, vieni kitus ragina pasitikėti planu. Praėjusią savaitę pasekėjai įsikibo naujos teorijos, paremtos klaidingu balsų skaičiavimu – pavyzdžiui, kad Tėvynės saugumo departamentas (DHS) oficialius balsavimo biuletenius atspausdino su nematomais vandens ženklais, o tai valdžios institucijoms leido nustatyti padirbtus biuletenius, kuriuos tariamai atspausdino demokratai, siekdami pavogti rinkimus. (DHS biuletenių nespausdina).

Tai, kad visa tai vyksta nesikišant Q (šis, kaip teigiama, yra aukšto rango vyriausybės pareigūnas ir judėjimo vertinamas kaip savotiškas orakulas), rodo, kad „QAnon“ galėjo sustiprėti pakankamai, kad išgyventų be vadovo nurodymų.

Judėjimas subrendo tiek, kad jam nebereikia tariamo lyderio, svarsto ekspertai.

„Q, kaip ženklas, yra tikrai galingas. Jis reiškia: „Tu esi mūsų komandoje“, – aiškina mokslininkas Mike’as Rothschildas, rašantis knygą apie „QAnon“. – Tik nežinau, ar pats Q tebeturi tokią pačią vertę.“

Savaitę trunkanti Q tyla nebūtinai reiškia, kad paskyra nebeatsigaus. Ji ir anksčiau nutildavo ilgesniam laikui, ypač 2019 m. vasarą, kai „8chan“, skelbimų lenta, kurioje tuo metu reiškėsi Q, daugiau nei du mėnesius buvo uždaryta po to, kai baltieji suprematistai iš Teksaso ir Naujosios Zelandijos joje paskelbė savo manifestus, o vėliau įvykdė masines žmogžudystes. Kai pasirodė „8kun“ – alternatyva „8chan“ – Q vėl pradėjo reikštis.

Tačiau dabar judėjimas susiduria su naujais sunkumais.

Po kelis mėnesius trukusio spaudimo „Facebook Inc.“ ir „YouTube“, kuriuos valdo „Alphabet Inc.“ priklausantis „Google“, ėmėsi iki šiol agresyviausių veiksmų, kad užkirstų kelią „QAnon“ sklaidai.

Advokatai, nuolat kritikuojantys socialinės žiniasklaidos kompanijas dėl nenoro imtis tokių veiksmų, pagyrė jas už šiuos žingsnius, kurie leido rinkimų dienai įvykti pakankamai sklandžiai. „Veiksmai, kurių buvo imtasi, išties reikšmingi. Rinkimai būtų praėję visiškai kitaip, jei „QAnon“ bendruomenė būtų reiškusis visu pajėgumu, kaip nutiko rugpjūtį ir rugsėjį, – teigia ne pelno siekiančios žiniasklaidos priežiūros agentūros „Media Matters for America“ prezidentas Angelo Carusone. – Tai tik parodo, kokia svarbi gali būti jų įgyvendinama politika.“

Sąmokslo teorijomis grindžiama mąstysena ir ypatingas nepasitikėjimas institucijomis – tikrasis „QAnon“ judėjimo pagrindas – kol kas nerodo blėsimo ženklų. Kai kurie dezinformacijos ekspertai prognozuoja, kad „QAnon“ ir panašūs judėjimai sulauks netgi dar daugiau palaikymo kaip opozicija demokratų lyderiams, nei būdami respublikonų rėmėjais.

Kol kas didžiausia energija ir toliau nukreipiama į rinkimų rezultatų ginčijimą. Marjorie Taylor Greene, pirmoji „QAnon“ pasekėja, kuri buvo išrinkta į Kongresą, praėjusią savaitę ištisai atakavo rinkimų proceso Džordžijoje teisėtumą (kažkodėl neabejodama rinkimais, kuriuos ji pati laimėjo valstijos 14-ojoje Kongreso apygardoje).

Pozicija, kad rinkimų rezultatai nėra galutiniai, aprėpia ir platesnę respublikonų politinę bazę, sulaukdama aukščiausių vadovų paskatinimo. Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas paragino D. Trumpą užginčyti rinkimų rezultatus, o Atstovų rūmų lyderis respublikonas Kevinas McCarthy tviteryje pareiškė, kad J. Bidenas asmeniškai suskaičiuotų neteisėtus balsus, jei tik jie padėtų jam laimėti.

Vargu, ar teisiniai J. Bideno rinkimų pergalės išbandymai turi šansą į sėkmę. Tai nebus „QAnon“ judėjimo pabaiga, tačiau trukdys tęsti konkrečią istoriją, kurią jie iki šiol porino sau patiems.

„Galite žaisti stebuklų šalį tiek, kiek tik norisi, bet galų gale vis tiek teks sugrįžti į realybę, – pabrėžė M. Rothschildas. – Šiai bendruomenei ateina tikrai sunkus metas.“