Kitoje šalies didžiausios Lusono salos vietoje taifūnas „Vamco“, kurio vėjų greitis siekia 155 km per val., pasiglemžė dvi gyvybes: Bikolio regione žuvo mažiausiai du ir dingo dar keturi žmonės, pranešė Civilinės gynybos biuras. Aštuoni žmonės buvo sužeisti.

Pareigūnai perspėjo, kad ketvirtadienio naktį sausumą pasiekęs taifūnas gali sukelti žemės nuošliaužų ir pražūtingą štorminę patvanką.

Smarkios liūtys iš esmės uždarė 12 mln. gyventojų turinčią sostinę ir aplinkinius rajonus, paversdamos gatves upėmis.

„Daug vietų užlietos. Daug žmonių šaukiasi pagalbos“, – sakė 53 metų Rouelis Santosas, į pensiją išėjęs šalia sostinės esančios Rizalio provincijos nelaimių valdymo pareigūnas.

„Vamco“ sukelti potvyniai jam priminė pražūtingą taifūną „Ketsana“, Filipinuose vadintą atogrąžų audra „Ondoy“, kuris 2009 metais šalyje pareikalavo šimtų gyvybių.

Filipinų civilinės gynybos biuro pareigūnas sakė, kad „Vamco“ jau atneštų kritulių kiekis beveik prilygsta „Ondoy“ liūtims, ir perspėjo, kad potvyniai gali didėti vandeniui nuo gretimų kalnų nutekant į ir taip jau patvinusias upes.

Filipinų Raudonasis Kryžius, policija, kariuomenė ir kiti gelbėtojai valtimis gelbėjo savo namuose Marikinoje įstrigusius žmones. Marikina yra tarp labiausiai paveiktų sostinės regiono vietų; kai kuriose miesto gatvėse vanduo siekia pečius.

Gyventojai, kurie galėjo pasitraukti pėsčiomis, brisdami per purviną vandenį nešėsi savo šunis, televizorius, dviračius ir kitus daiktus.

„To, ką dabar patiriame, mastas prilygsta „Ondoy“, – televizijai „CNN Philippines“ sakė Marikinos meras Marcelino Teodoro.

„Yra labai daug žmonių, kurie vis dar įstrigę ant savo stogų ar antruosiuose savo namų aukštuose. Kai kurie rajonai, kuriuose istoriškai nebūdavo potvynių, tokie kaip merija, [dabar] užlieti“, – nurodė meras.

Plūsta pagalbos prašymai, sakė Civilinės gynybos biuro operacijų vadovo pavaduotojas Casiano Monilla.

Jis nurodė, kad daug žmonių nepaisė perspėjimų evakuotis prieš taifūną, ir paragino juos tą padaryti, „kol dar yra laiko“.

„Nesitikėjau, kad taip bus“, – sakė Rosalinda Opsima, kuri iš namų su vyru pasitraukė netikėtai ėmus kilti potvynio vandenims.

Mokyklos, kurios nuo koronaviruso pandemijos pradžios kovo mėnesį stovėjo tuščios, naudojamos kaip laikinos prieglaudos. Evakuotųjų centruose yra maždaug 180 tūkst. žmonių, nurodo civilinės gynybos pareigūnai.

Įspėjimai dėl potvynių paskelbti virtinei miestų į šiaurę nuo Manilos, nes pareigūnai pradėjo leisti vandenį pro užtvankas, jų suformuotuose telkiniuose sparčiai kylant vandens lygiui.

Bikolio regioną stiprūs vėjai ir liūtys užklupo dar trečiadienį, audros centrui artinantis prie salyno.

Šis regionas dar nebuvo atsigavęs po pražūtingų taifūnų „Molave“ ir „Goni“, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių ir buvo sugriauta dešimtys tūkstančių namų.

Didelės regiono dalys po „Goni“ vis dar yra be elektros ir, dažnu atveju, be veikiančių telekomunikacijų. Šis taifūnas – galingiausias šiais metais – išvertė daug elektros stulpų, sugriovė daug namų, užliejo kelių.

Prezidentas Rodrigo Duterte pareiškime pažadėjo pagalbos lėšas, prekes, prieglobstį ir psichologo konsultacijas nukentėjusiesiems.

Filipinai per metus išgyvena vidutiniškai po 20 audrų ir taifūnų, kurie dažnai nuniokoja derlių, namus ir infrastruktūrą, neleisdami milijonams žmonių išbristi iš skurdo.