Antradienį, kitą dieną po to, kai D. Trumpas „Twitter“ įrašu atleido Pentagono vadovą Marką Esperį, atsistatydino du aukšto rango pareigūnai, tą padarė ir buvęs M. Esperio štabo vadovas. Aukšto rango Pentagono patarėjas gynybos politikos klausimais Jamesas Andersonas atsistatydinimo laiške prezidentui nepateikė savo pasitraukimo priežasties. Tačiau jis gyrė D. Trumpo administracijos valdymo metu įgyvendintą politiką. Šiame poste J. Andersonas buvo tik nuo birželio.

Vėliau tądien Pentagonas pranešė apie gynybos sekretoriaus žvalgybos ir saugumo klausimais Josepho Kernano atsistatydinimą, kuris, jo teigimu, buvo planuotas. Elektroniniame laiške savo komandai J. Kernanas rašė: „Pasitraukiu žinodamas, kad mūsų pastangos ir toliau bus įgyvendinamos jūsų nesilpstančio atsidavimo šios šalies saugumui dėka“.

J. Kernaną laikinai pakeitė Ezra Cohenas-Watnickas, D. Trumpo padėjėjas, anksčiau dirbęs su buvusiu prezidento patarėju nacionalinio saugumo klausimais Michaelu Flynnu prieš 2017 m. jį pašalinant iš Nacionalinio saugumo tarybos. Vėliau E. Cohenas-Watnickas sugrįžo į D. Trumpo administraciją, postą Teisingumo departamente, ir suvaidino vaidmenį apkaltos istorijoje.

O štai J. Andersoną buvo numatyta pakeisti jo pavaduotoju brigados generolu Anthony Tata. D. Trumpas sekretoriaus postui jį numatė birželį, tačiau šis sumanymas žlugo kilus nepasitenkinimui dėl ankstesnių jo pasisakymų, įskaitant islamą menkinančius komentarus.

Neskaitant M. Esperio, kurio santykiai su Baltaisiais rūmais jau seniai buvo įtempti, nebuvo aišku, kodėl, prabėgus vos savaitei po JAV prezidento rinkimų, kurio rezultatus D. Trumpas ginčija, Pentagone vykdoma tiek pokyčių. Baltieji rūmai komentuoti pokyčius kol kas atsisako.

Nors J. Andersonas ir J. Kernanas savo atsisveikinimo laiškuose, regis, pasitraukimo nesureikšmina, kritikų teigimu, jie yra blogas ženklas.

„Neįmanoma apsakyti, kokia pavojinga gali būti Gynybos departamento aukšto rango pareigūnų kaita prezidentinės valdžios perdavimo laikotarpiu“, – sakė JAV Atstovų Rūmų narys demokratas Adamas Smithas, Ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininkas. Jis perspėjo, kad tokie veiksmai gali žymėti „JAV Gynybos departamento naikinimo pradžią – visi amerikiečiai turėtų sunerimti“.

Suirutė Pentagone vyksta jautriu metu: Joe Bidenas laimėjo lapkričio 3 d. vykusius prezidento rinkimus, bet D. Trumpas tebekartoja plačiai pasklidusius, tačiau nepagrįstus kaltinimus rinkimų klastojimu. D. Trumpo teigimu, dėl šios priežasties rinkimus laimėjo jis.

D. Trumpas M. Esperį pirmadienį įrašu „Twitter“ atleido be jokių paaiškinimų. Prezidentas tepasakė, kad „norėtų padėkoti jam už tarnybą“. Tačiau D. Trumpą jau seniai erzino M. Esperio negebėjimas viešai išreikšti palaikymą prezidentui.

D. Trumpas laikinai Pentagono vadovo pareigas eiti paskyrė Nacionalinio kovos su terorizmu centro direktorių Christopherį Millerį. Šis pokytis nulėmė, kad Baltųjų rūmų Nacionalinės saugumo tarybos darbuotojas Kashas Patelis perėjo į Pentagoną ir tapo Ch. Millerio štabo vadovu.

Tiek K. Patelis, tiek E. Cohenas-Watnickas palaiko glaudžius ryšius su Atstovų Rūmų nariu respublikonu Devinu Nunesu, vadovavusiu Atstovų Rūmų atliekamam Rusijos kišimosi į JAV rinkimus tyrimui, tačiau nusišalinusiu dėl pernelyg artimų ryšių su D. Trumpo aplinka.