Pasak kanalo, Valstybės departamentas tradiciškai užtikrina išrinktojo prezidento komunikaciją su užsienio valstybių vadovais, todėl daugelis pasaulio lyderių pastarosiomis dienomis siuntė J. Bidenui adresuotus savo laiškus Amerikos užsienio politikos žinybai.

Bet kadangi dabartinis JAV prezidentas iki šiol nepripažino savo pralaimėjimo rinkimuose ir užkerta kelią galimiems savo administracijos atstovų kontaktams su J. Bideno komanda, šie laiškai nepasiekė demokrato. CNN duomenimis, Valstybės departamente jau susikaupė kelios dešimtys tokių sveikinimų.

Pasak kanalo, kai kurie užsienio lyderiai, norėdami užmegzti ryšį su J. Bidenu, turi kreiptis į diplomatus, dirbusius prezidentaujant Barackui Obamai, kurio administracijoje išrinktasis valstybės vadovas ėjo viceprezidento pareigas. Kaip teigė CNN šaltiniai, pats J. Bidenas ir jo patarėjai „būtų linkę naudotis Valstybės departamento resursais“ užmezgant kontaktus su užsienio šalių atstovais.

Trumpas dalyvavo Veteranų dienos renginyje

Anksčiau laikraštis „The Washington Post“ rašė, kad esą Valstybės departamentas atsisako dalyvauti organizuojant J. Bideno telefoninius pokalbius su pasaulio lyderiais, o demokrato padėjėjai negali patekti į tuos objektus, kuriuose jie turės susipažinti su slapta informacija. Todėl pirmadienį J. Bideno aplinkos atstovai sakė, jog, susiklosčius tokiai situacijai, jiems gali tekti kreiptis į teismus.

JAV prezidento rinkimai įvyko lapkričio 3 d. Nors balsai dar skaičiuojami, demokratas J. Bidenas jau užsitikrino 279 rinkikų balsus. Pergalei būtų pakakę ir 270. Respublikonas D. Trumpas nepripažino pralaimėjimo ir kreipėsi į teismus, kadangi, anot jo, per rinkimus buvo daug pažeidimų.

D. Trumpas pirmąkart dalyvavo viešame renginyje

JAV prezidentas D. Trumpas trečiadienį pirmąkart po pralaimėjimo rinkimuose dalyvavo viešame renginyje minint Veteranų dieną, turėjusią tapti nacionalinės vienybės simboliu, bet aptemdytą valstybės vadovo atkaklaus nenoro pripažinti, kad laimėjo demokratas J. Bidenas.

Lietingą, pilką dieną Vašingtone prezidentas aplankė Arlingtono nacionalines kapines per vainikų dėjimo ceremoniją, prasidėjusią prieš 11 val. 30 min. vietos (18 val. 30 min. Lietuvos) laiku. Ji buvo surengta praėjus keturioms dienoms po JAV žiniasklaidos prognozių, parodžiusių, jog Baltuosius rūmus perims demokratas, paskelbimo.

Tuo pačiu metu J. Bidenas pasirodė prie Korėjos karo memorialo Filadelfijoje, kur irgi buvo surengta vainikų dėjimo ceremonija.

D. Trumpas nuo praeito šeštadienio nebuvo kreipęsis į tautą, išskyrus savo skelbtas dygias „Twitter“ žinutes ir Veteranų dienos proga paskelbtą oficialų pareiškimą. Jis taip pat nėra pripažinęs J. Bideno pergalės, nors tradiciškai tai įvyksta žiniasklaidai paskelbus rinkimų baigties prognozes.

Šalyje vieną po kito fiksuojant sergamumo koronavirusine infekcija rekordus, o valstijoms įvedant naujus suvaržymus, siekiant suvaldyti COVID-19 epidemiją prieš prasidedant žiemai, D. Trumpas atrodo beveik nusišalinęs nuo įprastų prezidento pareigų, neskaitant trumpo pasirodymo Arlingone, per kurį jis nesakė jokių viešų kalbų.

Jis liko užsidaręs prezidento rezidencijoje, plėtodamas alternatyvios tikrovės teorijas, kad laimės rinkimus ir siųsdamas skundus teismams dėl tariamo sukčiavimo, bet iki šiol yra pateikęs tik itin menkų įrodymų.

Anksti trečiadienį D. Trumpas per tviterį pažėrė puokštę naujų įrodymais nepagrįstų pareiškimų apie savo pergales rinkimuose ir balsų klastojimą, nors tarptautiniai stebėtojai, pasaulio lyderiai, vietos rinkimų pareigūnai ir JAV žiniasklaida laikosi bendros nuomonės, jog lapkričio 3-ąją balsavimas vyko laisvai ir sąžiningai – ir kad jokių įtikinamų skundų dėl klastojimo nebuvo.

D. Trumpas tvirtino, kad Viskonsine rinkimų dieną vyko „galimai neteisėtas slopinimas“, ir sakė, kad „dabar ruošiasi laimėti šioje valstijoje“, nors J. Bideno pergalė joje buvo išprognozuota dar prieš savaitę.

„Daug tokių „apgailėtinų“ atvejų!“ – pridūrė prezidentas.

Kai kurie respublikonai prisidėjo prie garsėjančių raginimų prezidentui pripažinti pralaimėjimą. Ekspertai perspėjo, kad priešingu atveju gali būti pakenkta demokratijos procesui ir sudaryta kliūčių perimti valdžią J. Bidenui. Pastarasis turėtų būti prisaikdintas sausio 20 dieną.

Tarp šių respublikonų buvo Montanos valstijos sekretorius Corey Stapletonas, gyręs „neįtikėtinus dalykus“, kuriuos D. Trumpui pavyko pasiekti per savo kadenciją.

„Vis dėlto dabar laikas jau baigėsi. Pakelkit kepurę, prikąskit lūpą ir pasveikinkit @JoeBideną“, – per „Twitter“ parašė jis.

Vis dėlto keletas įtakingiausių Respublikonų partijos veikėjų, įskaitant valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo ir Senato lyderį Mitchą McConnellą, atrodo teberiantys D. Trumpo pastangas sužlugdyti savo varžovo pergalę.