Net jeigu asmuo jau atliko bausmę už teroristinį nusikaltimą, tačiau laikomas dar ne visiškai deradikalizuotu, „suteiksime galimybę izoliuoti tokius žmones, kad apsaugotume visuomenę“, per spaudos konferenciją po ministrų kabineto posėdžio pranešė S. Kurzas.

Kai kuriais atvejais iš įkalinimo įstaigos išėję žmonės bus stebimi – jie turės nešioti elektroninį sekimo prietaisą – apykoję arba apyrankę, sakė jis.

S. Kurzas tiksliau nepaaiškino, kada bus taikomos šios prevencinio kalinimo arba stebėjimo priemonės.

Jos numatytos įstatymų pakete, dėl kurio parlamentas turėtų balsuoti gruodį.

„Tai yra didelė intervencija, bet, mano nuomone, tai yra būtinas žingsnis, siekiant sumažinti grėsmę mūsų visuomenei“, – kalbėjo S. Kurzas. Tokius žmones, kaip praėjusią savaitę išpuolį surengęs ir keturis žmones nužudęs Austrijos ir Šiaurės Makedonijos pilietis, kancleris pavadino „tiksinčiomis bombomis“.

Pasak kanclerio, planuojama iš asmenų, teistų už teroristinius nusikaltimus ir turinčių dvigubą pilietybę, atimti Austrijos pasą.

Išpuolį Vienoje įvykdęs užpuolikas anksčiau buvo nuteistas už mėginimą prisijungti prie Sirijoje veikiančio džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS), tačiau buvo paleistas anksčiau laiko su sąlyga, kad dalyvaus deradikalizacijos programoje,

Už teroristinius nusikaltimus teisti asmenys taip pat galėtų netekti socialinių išmokų, vairuotojo teisių, nurodė S. Kurzas.

Centrinis registras

Austrų vidaus žvalgybos tarnyba liepą buvo sulaukusi įspėjimų iš kaimyninės Slovakijos, kad džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ prijautęs vyras, surengęs kruviną išpuolį Vienoje, norėjo įsigyti šaudmenų. Vis dėlto tąsyk tarnyba nesiėmė jokių veiksmų.

Austrijos žvalgyba nesiėmė veiksmų ir po to, kai užpuolikas susitiko su Vokietijos saugumo tarnyboms gerai žinomais islamistais.

Pasak pareigūnų, 20 metų atakos vykdytojas, kurį nukovė policija, iš dalies buvo radikalizuotas vienoje mečetėje ir vienoje Vienos musulmonų draugijoje. Po išpuolio praėjusią savaitę jos buvo uždarytos.

Pasak S. Kurzo, vyriausybė taip pat ketina supaprastinti tokių susivienijimų ir mečečių, kurie užsiima radikalizavimu, uždarymą, ir sukurti internetinę platformą, kur visuomenė galėtų pranešti apie džihadistų veiklą.

Taip pat bus sukurtas imamų centrinis registras.

S. Kurzo Liaudies partijos (OeVP) koalicijos partnerė Žaliųjų partija anksčiau, būdama opozicijoje, kritikavo prevencinį kalinimą.

Maždaug 150 asmenų, bandžiusių prisidėti arba prisidėjusių prie džihadistų judėjimo "Islamo valstybė" (IS) Sirijoje arba Irake, jau sugrįžo į mažiau kaip 9 mln. gyventojų turinčią Austriją.

Pirmadienį beveik 1000 policijos ir žvalgybos tarnybos pareigūnų surengė reidus namuose, biuruose ir susivienijimuose, kurie, kaip įtariama, yra susiję su teroristinėms organizacijoms Musulmonų brolija bei „Hamas“ ir jas palaikantys. Per reidus keturiose žemėse buvo konfiskuota milijonai eurų.

Tačiau prokuratūra pabrėžė, kad „ši operacija nesusijusi su lapkričio 2-osios teroristine ataka Vienoje“, o yra „intensyvių ir nuodugnių tyrimų, vykdytų ilgiau nei metus“, rezultatas.