Bazė Afrikos šiaurės rytuose prie Raudonosios jūros – vieno svarbiausių pasaulio prekybos kelių – kariniam laivynui tarnautų kaip logistikos ir karo laivų techninio aptarnavimo centras. Ji esą bus grynai gynybinio pobūdžio ir nebus nukreipta prieš kitas šalis. Be to, karinis buvimas gali prisidėti prie taikos ir stabilumo išsaugojimo regione.

Rusija prieš metus surengė viršūnių susitikimą, kuriame dalyvavo 10 000 atstovų iš daugiau kaip 50 Afrikos šalių. Su atskiromis žemyno valstybėmis Rusijos kariuomenė jau turi susitarimus dėl bendradarbiavimo. Ankstesniais Rusijos duomenimis, yra tiekiami ginklai ir technika. Rusija į Afrikos valstybes vis siunčia ir karinius patarėjus. Maskva vėl nori Afrikoje pademonstruoti didesnę galią, kaip jau prieš Sovietų Sąjungos žlugimą prieš daugiau kaip 30 metų.

Sudanas, šalį autokratiškai valdant prezidentui Omarui al-Bashirui, daug metų buvo izoliuotas, šalį vis dar ištikusi ekonominė krizė. Tačiau nuo O. al Bashiro nuvertimo 2019 metais nauja pereinamojo laikotarpio vyriausybė siekia geresnių santykių su tarptautine bendruomene.

Neseniai Chartumas, pavyzdžiui, paskelbė apie santykių su Izraeliu normalizavimą.