Toks skaičius buvo gautas įvertinus 16 tūkst. asmenų, kuriems buvo suleistos dvi vakcinos dozes, būklę, nurodoma Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos, valstybinio Gamalėjos tyrimų centro ir Rusijos tiesioginių investicijų fondo (RTIF) pareiškime.

„Vakcinos „Sputnik V“ veiksmingumas buvo 92 proc., suleidus antrą dozę“, – pabrėžiama pareiškime, pažymint, kad 20 iš savanorių, dalis kurių gavo placebą, buvo testu patvirtintas koronaviruso infekcija.

Adenovirusinė vektorinio tipo vakcina buvo sukurta modifikavus įprasto gripo virusą.

Kai kurie iš paskiepytų asmenų patyrė „skausmą injekcijos vietoje, į gripą panašų sindromą, įskaitant karščiavimą, silpnumą, nuovargį ir galvos skausmą“, nurodė preparato kūrėjai.

Rugpjūtį Rusija tapo pirmąja šalimi, įregistravusia vakciną nuo COVID-19, tačiau tokį žingsnį žengė neatlikusi plataus masto klinikinių tyrimų – jie vykdomi iki šiol.

Trečiame ir paskutiniame „Sputnik V“ bandymų etape dalyvauja 40 tūkst. savanorių, paskiepytų 29 medicinos centruose.

Rugsėjį vakcina buvo atskirai suleista medikams ir kitiems Rusijos ligoninių darbuotojams, kurių sveikatai buvo iškilęs pavojus, o jų atsparumas koronavirusui pasiekė 90 proc., teigiama pareiškime.

Sibiro Altajaus regiono valdžia antradienį pranešė, kad iš 42 paskiepytų medikų virusu užsikrėtė mažiausiai trys.

Trečiadienį išplatintame pareiškime pažymima, kad tarpinių tyrimų duomenys bus paskelbti pasaulio viename „pirmaujančių recenzuojamų medicinos akademinių žurnalų“.

Klinikinių tyrimų dalyviai bus stebimi dar pusmetį, o vėliau bus pateikta išsami bandymų ataskaita.

Pareiškime teigiama, kad „Sputnik V“ vystymą finansuojantis RTIF pasidalins tyrimų duomenimis su šalimi, kurias sudomintų galimybė įsigyti rusiškos vakcinos.

Preparatas šiuo metu yra išbandomas ir užsienyje – Jungtinėse Arabų Emyratuose, Venesueloje, Baltarusijoje ir kitose valstybėse, nurodė „Sputnik V“ kūrėjai.

Tokie tarpiniai rezultatai buvo paskelbti, Vakarų farmacijos bendrovėms „Pfizer“ ir „BioNTech“ pastarosiomis dienomis pareiškus, kad jų vakcinos veiksmingumas viršija 90 procentus.