Pats 75 metų italų arkivyskupas Luigi Ventura teisme nedalyvavo.

L. Venturos advokatė Solange Doumic nurodė, kad kaltinamojo gydytojas nerekomendavo jam keliauti iš Italijos į Prancūziją dėl koronaviruso pandemijos keliamo pavojaus jo sveikatai.

L. Venturai mesti kaltinimai sukėlė didelių nemalonumų Vatikanui, kai jie iškilo į viešumą 2019 metų vasarį, paaiškėjus virtinei kitų atvejų, kai Katalikų Bažnyčios tarnai lytiškai išnaudojo savo aukas.

2019 metų liepos mėnesį L. Ventura neteko diplomatinės neliečiamybės, kad galėtų stoti prieš teismą. Tai buvo pirmas atvejis, kai atsakomybėn patrauktas Vatikano nuncijus.

Apie dvasininką policijai pirmiausia pranešė Paryžiaus merija, kai vienas jos 28 metų tarptautinių santykių komandos darbuotojas apkaltino L. Venturą triskart palietus jo sėdmenis per Naujųjų metų ceremoniją 2019 metų sausį.

Vėliau panašius kaltinimus L. Venturai pareiškė dar keturi vyrai. Visi jie susiję su viešais renginiais, vykusiais Prancūzijoje nuo 2018 metų sausio iki 2019 metų vasario.

Tarp jų yra aukšto rango Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas ir vienas seminaristas, apkaltinęs vyskupą jį grabinėjus mišių metu.

Nuo 2009 metų Paryžiuje rezidavęs L. Ventura atsistatydino gruodžio mėnesį, sulaukęs 75 metų, nes būdamas šio amžiaus nebeturėjo teisės eiti pasiuntinio pareigų.

Anksčiau jis yra tarnavęs apaštališkuoju nuncijumi Dramblio Kaulo Krante, Burkina Fase, Nigeryje, Čilėje ir Kanadoje.

Prancūzijoje už lytinius nusikaltimus gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė ir 75 tūkst. eurų bauda.

Pasak S. Doumic, L. Ventura pats paprašė panaikinti jam diplomatinę neliečiamybę, „kad galėtų pasiaiškinti teismams“.

Tačiau jo kaltintojai, dalyvaujantys šiame baudžiamajame procese kaip civiliniai ieškovai, sakė turėję daug kovoti, kad jo neliečiamybė būtų panaikinta.

Katalikų Bažnyčią tebedrebina virtinė kaltinimų, susijusių su dešimtmečius jos tarnų visame pasaulyje vykdytais lytiniais nusikaltimais, kurių aukomis dažniausiai tapdavo nepilnamečiai.

Antradienį Vatikanas paneigė daug metų dangstęs buvusio kardinolo Theodore'o McCarricko nusikaltimus.

450 puslapių ataskaitoje, atsakančioje į klausimus, kas ką žinojo, taip pat ar trys popiežiai iš eilės nematė, kad Th. McCarrickas išnaudojo mažiausiai vieną paauglį ir virtinę seminaristų, sakoma, kad popiežius Jonas Paulius II ignoravo perspėjimus apie šio dvasininko elgesį.