„Taikdariai“ dabar kontroliuoja Lačino koridorių, jungiantį Armėniją su Kalnų Karabachu, pareiškė Generalinio štabo Vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininkas Sergejus Rudskojus.

Pasak jo, į Armėniją anksčiau atvyko 414 karių, aštuoni sraigtasparniai ir dešimtys transporto priemonių bei technikos vienetų.

„Per pastarąją parą buvo surengta 27 skrydžių“, – sakė jis žurnalistams.

S. Rudskojaus teigimu, beveik visi „taikos palaikymo“ misijos kariai yra įgiję ankstesnės patirties per humanitarines misijas Sirijoje.

Anot jo, pagal minėtą susitarimą, sudarytą tarpininkaujant Maskvai, Kalnų Karabache ir palei Lačino koridorių bus įrengta 16 stebėjimo postų.

Taip pat bus dislokuota karo policija, pridūrė pareigūnas.

Rusijos kariuomenė „nuolat palaiko ryšius“ su Azerbaidžano ir Armėnijos pajėgų vadovybėmis, siekdama išvengti bet kokių incidentų ir užtikrinti rusų „taikdarių“ saugumą, pažymėjo S. Rudskojus.

Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas, Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apie sudarytą sandorį pranešė naktį iš pirmadienio į antradienį.

Susitarimas buvo pasiektas po virtinės Azerbaidžano karių pergalių kampanijoje dėl etninių armėnų kontroliuojamo anklavo, prieš beveik 30 metų paskelbusio autonomiją, sugrąžinimo.

Rusijos pajėgos, sudarytos iš 1 960 kariškių ir 90 šarvuočių, Kalnų Karabache vykdys penkerių metų „taikos palaikymo“ misiją, kuri gali būti pratęsta.

I. Aliyevas nurodė, kad prie „taikos palaikymo“ pastangų prisidės ir svarbi Baku sąjungininkė Turkija.

Jerevane prie vyriausybės rūmų protestuotojai reikalauja premjero atsistatydinimo

Jerevane prie vyriausybės rūmų trečiadienį susirinko keli tūkstančiai žmonių, reikalaujančių Armėnijos premjero Nikolo Pašiniano atsistatydinimo, pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas.

Pastatą yra apsupusi policija.

Anksčiau per mitingą sostinės centre eiti prie vyriausybės rūmų ragino opozicinės partijos „Dašnakcutiun“ atstovas Išchanas Sagatelianas.

„Kadangi Pašinianas pabėgo, slepiasi nežinia kokios ambasados rūsyje ar bunkeryje, mes dabar žygiuojame prie vyriausybės, kuri taip pat nieko nedaro, pastato“, – sakė I. Sagatelianas.

Pasak jo, šalyje turi būti suformuota nacionalinės santarvės vyriausybė.

Anksčiau Armėnijos žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad N. Pašiniano šeima išskrido iš Armėnijos, o pats premjeras yra JAV ambasadoje. „Interfax“ nėra gavusi Armėnijos vyriausybės ir JAV ambasados komentarų.

Neramumai ir protestai Jerevane prasidėjo antradienio naktį, N. Pašinianui drauge su Rusijos ir Azerbaidžano lyderiais pasirašius trišalį pareiškimą dėl ugnies nutraukimo ir taikdarių nusiuntimo į Kalnų Karabachą, taip pat dėl virtinės Kalnų Karabacho rajonų perdavimo Azerbaidžanui.

Armėnijoje tai buvo įvertinta kaip nepagrįstas sprendimas kapituliuoti.