„Sinovac Biotech Ltd.“ vakcinos, pavadintos „Coronavac“, bandymai Brazilijoje buvo sustabdyti po įvykio, užregistruoto spalio 29 d., antradienį pranešė Brazilijos sveikatos agentūra, nepateikdama daugiau informacijos apie tai, kas nutiko. Tyrimas nutraukiamas laikantis reglamentų, o agentūra išanalizuos ir nuspręs, ar bandymai turėtų tęstis.

San Paulo „Instituto Butantan“, bendradarbiaujantis su „Sinovac“ ir gaminantis vakciną čia pat Brazilijoje, pranešė esąs nustebintas tokio sprendimo ir ketinantis išnagrinėti išsamią informaciją apie tai, kas nutiko bandymų metu. Direktorius Dimas Covas interviu per televiziją sakė, kad vienas bandymuose dalyvavęs savanoris mirė, tačiau mirtis nėra susijusi su vakcina.

Didelio masto vaistų bandymų sustabdymas, siekiant ištirti rimtus pašalinius reiškinius, nėra retas atvejis. Dvi Vakarų šalių farmacijos bendrovės – „AstraZeneca Plc“ ir „Johnson & Johnson“ – pastaraisiais mėnesiais dėl panašių incidentų sustabdė savo vakcinų bandymus, kad ištyrę užregistruotus atvejus vėl juos atnaujintų.

Tačiau Kinija jau pradėjo taikyti savo vakcinas (įskaitant „Coronavac“) šimtams tūkstančių žmonių, sulaukusi patvirtinimo dėl plataus masto kritinės padėties, todėl saugos problema, aptikta šiame etape, kelia didelį nerimą.

„Sinovac“ savo tinklalapyje paskelbtame pranešime pažymėjo, kad neabejoja vakcinos saugumu. Bendrovė pabrėžė, kad „Instituto Butantan“ vadovas patvirtino, jog įvykis, dėl kurio bandymai buvo sustabdyti, nebuvo susijęs su vakcina.

Praėjusį mėnesį Kinijos mokslo ministerija pranešė, kad jos kompanijos paskutinio etapo bandymuose buvo paskiepyta apie 60 000 savanorių, tačiau nebuvo sulaukta jokių pranešimų apie rimtus nepageidaujamus reiškinius.

Sunkūs nepageidaujami reiškiniai, įvykstantis atliekant vaistų bandymus, gali būti mirtis, tiesioginė mirties rizika, ilgalaikis arba sunkus nedarbingumas ir hospitalizacija.

Prieš sustabdant bandymus „Sinovac“ vakcina buvo tapusi vis didėjančios nesantaikos Brazilijoje priežastimi. Prezidentas Jairas Bolsonaro praeitą mėnesį sukritikavo vakciną sakydamas, kad Kinijai, siūlančiai koronaviruso krizės sprendimus, trūksta kredibilumo, ir kad žmonės nesijaus saugūs „dėl vakcinos kilmės“.

Kinijos užsienio reikalų ministerija kritiką atmetė sakydama, kad abi šalys „glaudžiai bendradarbiauja mėgindamos sukontroliuoti epidemiją“.

Kinijos vakcinų kūrėjai iki šiol buvo pasaulinių lenktynių, kuriomis siekiama sukurti veiksmingą imunizaciją nuo viruso, priešakyje. Vakcinos sukūrimas gyvybiškai svarbus, nes šalys siekia suvaldyti „Covid-19“ ir pagaliau atverti savo ekonomikas.

Vakcinų kūrimo procesai, kurie paprastai trunka ne vienerius metus, pasaulinių žaidėjų buvo suspausti į kelis mėnesius ir skatinami politikų, norinčių kuo greičiau išspręsti pandemijos, susargdinusios daugiau nei 50 milijonų žmonių, klausimą.

Kinijos nesėkmė įvyko po to, kai „Pfizer Inc.“ ir „BioNTech SE“ paskelbė pirminius duomenis, rodančius, kad jų kuriama vakcina bandymuose, kuriuose dalyvavo dešimtys tūkstančių savanorių, užkirto kelią daugiau nei 90 proc. simptominių infekcijų ir paskatino viltį artimiausiu metu neutralizuoti „Covid-19“.