„Visose mūsų šalyse stebime piktnaudžiavimą teise gauti prieglobstį“, kai ja naudojasi žmonių kontrabandininkai, nusikalstamos gaujos arba žmonės iš šalių, „kuriose nėra karo“, E. Mackronas sakė po vaizdo konferencijos su keliais kitais ES lyderiais, per kurią buvo aptarta Bendrijoje padidėjusi teroro išpuolių grėsmė.

Praeitą mėnesį vienas prieglobstį gavęs čečėnų kovotojas prie Paryžiaus nupjovė galvą vienam mokytojui, savo moksleiviams parodžiusiam pranašą Muhammadą vaizduojančių karikatūrų. Dar po dviejų savaičių vienas tunisietis, atplaukęs migrantų laivu į Italiją ir vėliau pasiekęs Prancūziją, nužudė tris žmones per išpuolį Nicos bažnyčioje.

E. Macronas antradienį pasisakė už „spartų ir koordinuotą“ Europos atsaką į žemyną pastaraisiais metais krėtusias teroro atakas.

Toks atsakas turėtų būti sutelktas „į bendrų duomenų bazių kūrimą, keitimąsi informacija arba kriminalinės policijos tarnybų stiprinimą“, pabrėžė Prancūzijos lyderis.

Jis taip pat siūlė reformuoti Šengeno zoną, kad būtų užtikrintas šios laisvo judėjimo erdvės išorinių sienų saugumas.

E. Macronas ES lyderių pasitarimą inicijavo po teroro išpuolio Austrijoje, siekdamas Bendrijos lygio atsako į islamistų atakas.

Vaizdo konferencijoje dalyvavo Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Nyderlandų premjeras Markas Rutte, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis ir Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen.

Lyderiai diskutavo apie būtinybę imtis „ryžtingos kovos su teroristų propagandai ir neapykantos kalbomis internete“, po diskusijos sakė E. Macronas.

„Internetas yra laisvės erdvė, mūsų socialiniai tinklai – irgi, bet ši laisvė egzistuoja tik tuomet, jeigu yra saugumas ir jeigu ji nėra prieglobstis tiems, kad atmeta mūsų vertybes arba siekia indoktrinuoti pražūtingomis ideologijomis“, – kalbėjo Prancūzijos prezidentas.

U. von der Leyen savo ruožtu sakė, kad Europos Komisija gruodžio pradžioje pateiks atnaujintą Europos kovos su terorizmu programą.

„Gruodžio 9-ąją Komisija pateiks naują kovos su terorizmu Europoje programą“, – per virtualią spaudos konferenciją nurodė ji.

„Yra trys dalykai, į kuriuos turime susitelkti – prevencija, mūsų išorinių sienų apsauga ir šių dalykų įgyvendinimas“, – pridūrė Europos Komisijos pirmininkė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)