Šeštadienį dauguma pasaulio valstybių sveikino demokratą Joe Bideną su pergale rinkimuose, bet Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda paskelbė tviteryje keistokai suformuluotą žinutę , kurioje pasveikino J. Bideną su „sėkminga prezidentine kampanija“.

„Laukdama Rinkikų kolegijos nominacijos Lenkija pasiryžusi palaikyti aukšto lygio ir aukštos kokybės Lenkijos ir JAV streteginę partnerystę dėl dar stipresnio aljanso“, – pridūrė jis.

Privati naujienų televizija TVN24 atkreipė dėmesį, kad JAV Rinkikų kolegija prezidentą ne nominuoja, o išrenka – ir kad rinkikų balsavimo rezultatus galiausiai patvirtina Senato daugumos lyderis.

Vis dėlto išrinktąjį prezidentą pirmosios paprastai paskelbia didžiosios žiniasklaidos organizacijos, kaip nutiko praeitą šeštadienį, kai televizijos CNN, NBC, „Fox News“ ir naujienų agentūra „The Associated Press“ pranešė, jog J. Bidenas beveik neabejotinai iškovojo lemiamą pergalę Pensilvanijos valstijoje ir tuo pačiu užsitikrino daugiau kaip 270 rinkikų palaikymą, būtiną pergalei prezidento rinkimuose.


Be to A. Duda net nepaminėjo J. Bideno kalboje, kai pirmadienį ratifikavo JAV ir Lenkijos susitarimą dėl glaudesnio bendradarbiavimo gynybos srityje, tik užsiminė apie „labai karštą metą“ JAV politiniame gyvenime.

Prieš ketverius metus A. Duda skubėjo pasiųsti D. Trumpui savo „šilčiausius sveikinimus“, vos tik buvo patvirtinta jo pergalė prezidento rinkimuose.

Lenkijos valstybinis transliuotojas TVP taip pat nutyli J. Bideno pergalę, įvardindamas jį politiku, kurį „dalis JAV žiniasklaidos vadina prezidento rinkimų nugalėtoju“.

Savaitgalį TVP citavo D. Trumpo žodžius ir Rusijos žiniasklaidos pranešimus apie galimą rinkimų klastojimą.

„TVP yra labiau angažuotas nei „Fox News“, – naujienų agentūrai AFP sakė politologas Marcinas Zaborowskis.

Pasak jo, konservatyvi valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) yra „labai nelaiminga praradusi tokį įtakingą sąjungininką tarptautinėje arenoje“.

„Europos Sąjungos izoliuota PiS, D. Trumpo dėka, rado paguodą ir paramą kitoje Atlanto pusėje“, – kalbėjo M. Zaborowskis.

D. Trumpo ryšiai su 2015 metais į valdžią atėjusia Lenkijos valdančiąja partija buvo ypatingai artimi.

Birželio mėnesį, likus kelioms dienoms iki Lenkijos prezidento rinkimų, A. Duda savo kampanijos metu aplankė D. Trumpą ir sulaukė tvirtos JAV lyderio paramos.

A. Duda tapo pirmuoju Baltuosiuose rūmuose apsilankiusiu užsienio lyderiu po to, kai buvo sušvelninti dėl koronaviruso įvesti apribojimai.

„Lenkija neteks savo statuso“


Naujai išrinktas prezidentas, gerai išmanantis politinę padėtį Vidurio Europos regione, neabejotinai bus mažiau parankus partneris Varšuvai.

Praėjusį mėnesį kalbėdamas viename susitikime su visuomene J. Bidenas pažėrė keletą kritiškų pastabų šiam regionui.

„Matote, kas atsitiko visur nuo Baltarusijos iki Lenkijos ir iki Vengrijos, ir totalitarinių režimų iškilimą pasaulyje“, – sakė jis.

J. Bidenas taip pat pažėrė kritikos Lenkijos lyderių homofobiniams pareiškimams po to, kai keli regionai pasiskelbė esantys „be LBGT ideologijos“.

„LGBTQ+ teisės yra žmogaus teisės, todėl „zonos be LGBT“ neturi vietos nei Europos Sąjungoje, nei kur nors kitur pasaulyje“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“

„Lenkija neteks savo privilegijuotos partnerės statuso ir tai kelia nerimą ir PiS, ir prezidentui A. Dudai“, – sakė buvęs Lenkijos ambasadorius JAV Ryszardas Schnepfas.

Tačiau, pasak M. Zaborowskio, net ir būdamas kritiškas Lenkijos atžvilgiu J. Bidenas neketina kenkti strateginiams abiejų šalių santykiams.

„Šie santykiai gali išlikti stiprūs – ir netgi dar labiau sustiprėti“, – sakė jis, kalbėdamas apie abipusiai skeptišką požiūrį į Rusiją.

„Tokiose srityse kaip politika posovietinėje erdvėje Varšuva turi daugiau bendra su J. Bideno Baltasiais rūmais nei su D. Trumpo“, – kalbėjo politologas.