Po apkaltos proceso, kuris truko beveik aštuonias valandas, siūlymui nušalinti populiarų prezidentą buvo pritarta 105 balsais prieš 19, susilaikius keturiems deputatams – taigi, balsų „už“ buvo gerokai daugiau nei apkaltai paskelbti reikalingi 87.

„Nutarimas, kuriuo skelbiama apie respublikos prezidento posto atlaisvinimą, buvo patvirtintas“, – paskelbė Kongreso lyderis Manuelis Merino, kuris pagal konstituciją perims valstybės vadovo funkcijas iki dabartinės kadencijos pabaigos 2021 metų liepą.

M. Vizcarra pareiškė, kad palieka pareigas „aukštai pakelta“ galva, ir sakė neketinantis imtis teisinių priemonių ir priešintis Kongreso sprendimui.

„Palieku vyriausybės rūmus taip, kaip atėjau prieš dvejus metus ir aštuonis mėnesius – aukštai pakelta galva“, – sakė jis apsuptas savo kabineto narių vyriausybės būstinės kiemelyje ir pridūrė, kad nedelsdamas persikels į savo privačius namus.

„Išeinu ramia sąžine ir įvykdęs savo pareigas“, – pabrėžė M. Vizcarra, kurio populiarumas per dvejus metus ir aštuonis mėnesius darbo buvo rekordiškai aukštas.

Paskelbus apkaltą, Limoje ir kituose miestuose buvo surengta eitynių, per kurias protestuotojai, reikšdami jam paramą, daužė puodus ir keptuves.

M. Vizcarros prezidentavimas baigėsi panašiai kaip ir jo pirmtako Pedro Pablo Kuczynski – buvusio Volstrito bankininko, kuris 2018 metais buvo priverstas atstatydinti, kad nesulauktų apkaltos dėl kaltinimų korupcija.

„Peru instituciniu požiūriu silpsta. Merino bus silpnas prezidentas – toks yra scenarijus visuotinių rinkimų kontekste ir pandemijos fone“, – naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikas Augusto Alvarezas Rodrichas.

Visuotiniai ir prezidento rinkimai Peru vyks kitų metų balandį.

59 metų M. Merino bus prisaikdintas per antradienį vyksiančią ypatingąją Kongreso sesiją. Faktas, kad jis taps jau trečiuoju šalies prezidentu nuo 2016 metų, atspindi institucinį trapumą, kuris yra būdingas šiai Pietų Amerikos valstybei, įgijusiai nepriklausomybę nuo Ispanijos 1821 metais.

Pagal konstituciją, valstybės vadovo pareigas perima M. Merino, nes M. Vizcarros pavaduotoja viceprezidentė Mercedes Araoz atsistatydino prieš metus dėl kitos politinės krizės.