Žinutė paskelbta vykstant kovoms dėl strategiškai svarbaus Šušos miesto ir po žinių apie Azerbaidžano numuštą rusų karinį sraigtasparnį.

Anot N. Pašiniano, kariniai veiksmai Kalnų Karabache buvo nutraukti lapkričio 10 dieną, 1 valandą nakties (23 valanda Lietuvos laiku). Apie tai jis pranešė savo feisbuko puslapyje.

„Aš priėmiau labai sunkų sprendimą sau ir mums visiems. Su Rusijos ir Azerbaidžano prezidentais pasirašiau pareiškimą nutraukti karą Kalnų Karabache 01:00 valandos. Jau paskelbto pareiškimo tekstas man ir mūsų žmonėms yra neapsakomai skausmingas. <...> Tai nėra pergalė, tačiau pralaimėjimo nebus, jei nepripažįsti, kad esi nevykėlis. Mes niekada nepripažinsime savęs nevykėliais, ir tai turėtų būti mūsų tautinės vienybės ir atgimimo eros pradžia“, – sakė Pašinianas.

Pasak N. Pašiniano, jis priėmė sprendimą atlikęs nuodugnią karinės padėties analizę, taip pat remdamasis įsitikinimu, kad tai yra geriausias galimas sprendimas esamomis sąlygomis.

Armėnijos vyriausybės vadovas antradienį pranešė esąs šalies teritorijoje ir toliau einąs savo pareigas.

„Žinoma, esu Armėnijoje ir toliau dirbu Armėnijos Respublikos ministro pirmininko darbą“, – parašė jis „Facebook“ paskyroje.

Anksčiau kai kurios žiniasklaidos priemonės teigė, kad Armėnijos kabineto vadovas paliko šalį.

I. Aliyevas teigė, kad Baku per „karinę konflikto fazę“ pasiekė visų numatytų tikslų.

„Stabdome [karinius veiksmus]. Jau daviau atitinkamą įsakymą, nes gerbiame pasirašytus dokumentus. Tačiau priešininkas taip pat privalo sustoti, nes mes eisime iki galo, – kalbėjo jis. – Pasiekėme viską, ko norėjome. Aš jiems faktiškai iškėliau ultimatumą. Nenorėjau lieti kraujo, todėl kalbėjau apie pasiruošimą sustabdyti kovos veiksmus ir pereiti prie politinio sureguliavimo.“

I. Aliyevas pažymėjo, kad šis „istorinės reikšmės“ susitarimas suteikia Armėnijai trumpą laiką išvesti savo pajėgas iš Kalnų Karabacho ir kad Rusija bei Baku sąjungininkė Turkija dalyvaus įgyvendinant paliaubas.

Pranešimas apie paliaubų susitarimą buvo paskelbtas I. Aliyevui ankstesnę dieną pranešus, kad Azerbaidžano pajėgos užėmė svarbų Kalnų Karabacho miestą Šušą.

Armėnijos pareigūnai pirmadienį teigė, kad kautynės dėl šio miesto tęsiasi, bet vienas aukšto rango separatistų pareigūnas pareiškė, jog padėtis „visiškai mūsų nevaldoma“ ir kad azerbaidžaniečių pajėgos kelia grėsmę regiono pagrindiniam miestui Stepanakertui.

V. Putinas savo ruožtu pareiškė, kad Baku ir Jerevano susitarimas sukurs „pagrindą Kalnų Karabacho problemos ilgalaikiam sureguliavimui“.

Paskelbus žinią apie paliaubas, įtūžę protestuotojai Jerevane įsiveržė į vyriausybės pastatą ir jį nusiaubė, įskaitant N. Pašiniano kabinetą.

Pasak vieno naujienų agentūros „Interfax“ korespondento, į pastatą įsiveržę kelios dešimtys žmonių daužė baldus, įrangą, laužė duris ir daužė langus.

Dar keli šimtai protestuotojų pasiliko gatvėje.

Policija riaušininkų veiksmų niekaip nestabdė.

Vėliau dalis demonstrantų nužygiavo prie vyriausybinių rezidencijų rajono, kur gyvena N. Pašinianas ir jo šeima.

Apsaugininkai protestuotojams pareiškė, kad premjero namuose nėra; tarp policijos ir demonstrantų įvyko susirėmimų.

Rusija siunčia beveik 2 tūkst. taikdarių

Kiek vėliau Vladimiras Putinas pranešė, kad Rusijos „taikdariai“ bus dislokuoti Kalnų Karabacho konflikto zonoje, skelbia „RIA Novosti“. Anot jo, šį sprendimą priėmė Rusijos, Armėnijos ir Azerbaidžano vadovai.

V. Putinas pažymėjo, kad Azerbaidžano ir Armėnijos pajėgos Karabache sustos savo pozicijose. Baku ir Jerevanas taip pat turėtų apsikeisti karo belaisviais, o visi transporto mazgai Kalnų Karabache bus atblokuoti.

V. Putinas teigė tikintis, kad susitarimai sudarys sąlygas ilgalaikiam konflikto sprendimui.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad kad šios pajėgos bus sutelktos stebėjimo postuose, įrengtuose Kalnų Karabache palei konflikto šalių pajėgų sąlyčio liniją, o jų štabas bus įkurtas regiono pagrindiniame mieste Stepanakerte. Kontingento pagrindą, kaip teigia ministerija, sudarys Centrinės karinės apygardos 15-osios atskirosios motošaulių brigados padaliniai.

„Ugnies ir karinių veiksmų nutraukimo kontrolei Kalnų Karabacho konflikto zonoje dislokuojamas Rusijos Federacijos taikdarių kontingentas – 1 960 kariškių, 90 šarvuotųjų transporterių, 380 automobilinės ir specialiosiose technikos“, – sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

„Rusijos taikdarių kontingentas iš Uljanovsko aerodromo išskris karinės transporto aviacijos lėktuvais Il-76“, – pažymėjo ministerija.

Armėnų gynybos ministerija ir ginkluotųjų pajėgų štabas: metas nutraukti kraujo praliejimą

Karas Kalnų Karabache dar nėra visiškai pasibaigęs, tačiau atėjo metas nutraukti kraujo praliejimą, sakoma Armėnijos gynybos ministerijos ir ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo bendrame pareiškime.

„Mūsų kariuomenė padarė viską, kas įmanoma ir neįmanoma, faktiškai kovodama su visapusiškai kariniu, politiniu ir diplomatiniu požiūriu Turkijos palaikomo dešimtį milijonų [gyventojų turinčio] Azerbaidžano ginkluotosiomis pajėgomis, keliais tūkstančiais teroristų samdinių. Tačiau atėjo laikas nutraukti kraujo praliejimą. Armėnijos, Rusijos ir Azerbaidžano politinė vadovybė pasiekė susitarimą. Karas dar nėra visiškai pasibaigęs, o karinės operacijos Arcache vis dar tęsiasi“, – sakoma antradienį paskelbtame pranešime.

Gynybos ministerija ir ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pabrėžė, kad yra įpareigoti vykdyti šalies karinės ir politinės vadovybės sprendimus, kurie buvo priimti remiantis išsamia situacijos analize ir įvertinimu, ir paragino piliečius vengti veiksmų, kurie galėtų pakenkti valstybingumo pagrindams.

Į Armėnijos parlamentą įsiveržė šimtai protestuotojų

Armėnijos parlamente ankstų antradienį tvyrojo chaosas, protestuotojams, įpykusiems dėl paliaubų susitarimo su Azerbaidžanu, įsiveržus į pastatą ir reikalaujant šalies lyderių atsistatydinimo.

Šimtai žmonių įsiveržė į parlamento pastatą premjerui Nikolui Pašinianui paskelbus apie susitarimą užbaigti šešias savaites trukusias kovas dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono.

Daugelis jų susirinko jo salėje, užėmė parlamentarų vietas ir šaukė „Atsistatydink!“ arba „Lauk!“.

Protestuotojams bandant lipti ant pakylos kalbėti, jie buvo perrėkiami, kai kurie jų mėtė butelius. Kilo ginčų ir susistumdymų.

Keli ten buvę policijos pareigūnai nelabai padėjo užkirsti kelią suirutei, o žmonės klajojo po koridorius, kur buvo atidarytos durys ir išmėtyti kabinetuose esantys daiktai.

Tūkstančiai protestuotojų anksčiau susirinko prie vyriausybės būstinės Jerevane ir šturmavo pastatą, nuniokojo kabinetus ir išdaužė langus.

Vietos žiniasklaidos teigimu, buvo užpultas ir sumuštas parlamento pirmininkas Araratas Mirzojanas.

Naktį minia sumažėjo, tačiau kai kurie protestuotojai liko parlamento viduje.

N. Pašinianas ragino protestuotojus eiti namo ir feisbuke parašė: „Šiuo sudėtingu metu privalome stovėti petys į petį.“

Armėnija apie galimą konflikto nutraukimą pranešė po to, kai pirmadienį Azerbaidžanas Armėnijoje numušė rusų karinį sraigtasparnį. Azerbaidžanas vėliau tai pripažino ir atsiprašė.

„Azerbaidžanas atsiprašo Rusijos dėl šio tragiško incidento“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime. Jame taip pat nurodoma, kad sraigtasparnis buvo numuštas atsitiktinai ir kad tie veiksmai „nebuvo nukreipti prieš“ Maskvą.

Baku nurodė, kad sprendimas šaudyti į sraigtasparnį buvo priimtas tvyrant „įtemptai padėčiai tame regione ir galiojant padidintai kovinei parengčiai“, jau šešias savaites tęsiantis įnirtingoms Azerbaidžano pajėgų kautynėms su Armėnijos remiamais separatistais ginčijamame Kalnų
Karabache.

Anksčiau pirmadienį Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad vienas Rusijos karinis sraigtasparnis pirmadienį buvo numuštas Armėnijoje netoli sienos su Azerbaidžanu, o per šį incidentą žuvo du įgulos nariai.

Karinis konfliktas Kalnų Karabache tęsiasi nuo rugsėjo pabaigos. Šalys kelis kartus paskelbė paliaubas, tačiau netrukus apkaltino viena kitą jos pažeidimu. Lapkričio 8 dieną Ilhamas Alijevas paskelbė užėmęs Šušio miestą, esantį 11 kilometrų nuo nepripažintos Kalnų Karabacho respublikos sostinės Stepanakerto. Karabacho valdžia tai patvirtino, tačiau Armėnijos gynybos ministerijos atstovas Artsrunas Hovhannisyanas teigė, kad kovos Šušoje tęsiasi.

Kovos dėl Šušos miesto


Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pirmadienį sakė, kad kovos dėl svarbaus Kalnų Karabacho miesto Šušos tęsiasi, nors diena anksčiau Azerbaidžanas paskelbė, kad jo pajėgos miestą užėmė.

Jei Šuša tikrai atiteko Azerbaidžanui, tai būtų svarbi pergalė, pasiekta šešios savaitės nuo naujų kovų dėl Kalnų Karabacho pradžios. Tačiau N. Pašinianas socialiniame tinkle „Facebook“ rašė, kad „kovos dėl Šuši tęsiasi“, pavartodamas armėnišką miesto pavadinimą.

Armėnijos remiamo Kalnų Karabacho – 10-ajame dešimtmetyje nuo Azerbaidžano atsiskyrusio etninių armėnų anklavo – separatistų lyderio atstovas Vachramas Poghosianas anksčiau „Facebook“ rašė, kad armėnų pajėgos prarado Šušos kontrolę.

Kautynių epicentre atsidūręs strateginės svarbos miestas yra maždaug už 15 km nuo anklavo didžiausio miesto Stepanakerto ir šalia pagrindinio kelio, jungiančio su Armėnija.

„Turime pripažinti, kad mus vis dar persekioja nesėkmių virtinė ir Šuši miesto visiškai nekontroliuojame, – sakė V. Poghosianas. – Priešas yra Stepanakerto pakraščiuose ir sostinės egzistavimas jau pavojuje.“

Šis didelį pralaimėjimą pripažįstantis įrašas išprovokavo spėliones, kad į V. Poghosiano paskyrą galėjo būti įsilaužta, bet kelios armėnų žiniasklaidos priemonės citavo jo žodžius, kad jis tikrai paskelbė tokį įrašą.