Šiuo metu vykdomas kelių potencialių vakcinų „pagreitintas tikrinimas“, ir Briuselis laikosi savo prognozės, kad viena iš jų gali būti patvirtinta ir prieinama „kitų metų pradžioje“, nurodė šaltinis.

Anksčiau farmacijos milžinės „Pfizer“ ir „BioNTech“ pranešė, kad jų bendrai sukurta vakcina 90 proc. atvejų veiksmingai apsaugo nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19, suteikdamos vilčių, kad pandemiją netrukus pavyks įveikti.

Pagreitinta procedūra

Europos vaistų agentūra pradėjo pagreitintą potencialų vakcinų tikrinimo procedūrą ir kol kas kas jokių jų saugumą ir efektyvumą paneigiančių pranešimų negauta.

Tačiau Amsterdame įsikūrusios EMA atstovė nurodė, kad kol kas klinikinių bandymų rezultatai negauti.

„Atlikdama pagreitintą tikrinimą EMA išimties tvarka gali įvertinti (tyrimų) duomenis, kai jie bus prieinami, prieš oficialiai kreipiantis leidimo pateikti produktą į rinką“, – nurodė ji.

„Įvertinome pirmą partiją duomenų apie vakciną, gautą iš laboratorinių (ne klinikinių) tyrimų“, – sakė atstovė.

„Šiuo metu agentūra vertina antrąją partiją duomenų, susijusių su vakcinos kokybe, įskaitant duomenis, susijusius su jos sudedamosiomis dalimis ir jos gamybos būdu“, – informavo EMA atstovė.

„Visi nauji su šia vakcina susiję duomenys bus įvertinti tokiu pačiu būdu. Kol kas dar negavome ir neįvertinome gaunamų klinikinių (bandymų) duomenų ir todėl negalime daugiau komentuoti“, – nurodė ji.

Tuo metu Briuselyje kitas šaltinis patvirtino šią informaciją, tačiau pridūrė, kad „rizikinga skelbti kokias nors prognozes“, nors esama ženklų, kad vakcina „gali būti prieinama kitų metų pradžioje“.

Europos pareigūnai, įskaitant Europos Komisijos vadovę Ursula von der Leyen, ir anksčiau yra nurodę šį vakcinos pasirodymo terminą.

Briuselis numatė skirti lėšų dešimčių milijonų vakcinų dozių rezervavimui keliose bendrovėse, įskaitant JAV farmacijos milžinę „Pfizer“ ir jos Vokietijos partnerę „BioNTech“.