Be kita ko, šiuo susitarimu numatoma padidinti Lenkijoje laikomą JAV kontingentą mažiausiai tūkstančiu karių, taip pat suintensyvinti bendras karines pratybas. Susitarimas bus įgyvendinamas nepriklausomai nuo to, kas bus JAV administracijos vadovas.

Lenkijos ir Jungtinių Valstijų sustiprinto gynybos bendradarbiavimo susitarimą (Enhanced Defense Cooperation Agreement, EDCA) rugpjūčio 15 dieną Varšuvoje pasirašė lenkų gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas ir JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo. Rugpjūčio 30-ąją Lenkijos parlamento aukštieji rūmai priėmė nutarimą, įgaliojantį prezidentą ratifikuoti susitarimą, kiek anksčiau tokį leidimą suteikė Seimas.

Prezidentūros „Twitter“ žinutėje sakoma, kad naujasis susitarimas papildė praeitais metais A. Dudos ir JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtą deklaraciją dėl 4,5 tūkst. amerikiečių karių kontingento padidinimą mažiausia tūkstančiu papildomų“ karių.

Naujasis susitarimas taip pat numato, kad Lenkija savo teritorijoje turės įrengti papildomos infrastruktūros, leisiančios iškilus grėsmei skubiai atsiųsti į šalį papildomų pajėgų, kad bendras JAV karių skaičius išaugtų iki 20 000.

Dar prieš ratifikuojant susitarimą buvo paskelbta, kad Lenkijos vakariniame Poznanės mieste bus įkurta JAV sausumos pajėgų V korpuso priešakinė vadavietė, kuri bus atsakinga už vadovavimą JAV pajėgoms, dislokuotoms NATO rytiniame sparne.

A. Duda per televizijos transliuotą sutarties ratifikavimo ceremoniją, kad „JAV karinis buvimas sustiprina šios Europos dalies saugumą, sustiprina NATO aljanso saugumą ir yra garantija, kad [Šiaurės] Atlanto sutarties 5-ojo straipsnio bus laikomasi“, turėdamas galvoje bloko nuostatą dėl kolektyvinės gynybos.

Lenkija, uoli JAV karinė sąjungininkė, seniai siekė šio susitarimo, atsižvelgdama į didėjančią Rusijos grėsmę. Šiuo metu šalyje yra rotuojama apie 4,5 tūkst. amerikiečių karių.