Jau sekmadienį Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas paskelbė, kad jo pajėgos atsikovojo miestą. Armėnija ir Kalnų Karabachas tai pradžioje neigė.

Šuša laikoma svarbiausiu miestu. Žinybos Kalnų Karabache pačios skelbė, kad jo praradimas galiausiai reikš ir pralaimėjimą kovoje dėl viso regiono.

Kalnų Karabacho vadovybė, be to, pripažino, kad Azerbaidžano daliniai yra netoli sostinės Stepanakerto.

I. Alijevas skelbė, kad pergalė konflikte su Armėnija yra arti. Jis pirmadienį taip pat pranešė, kad azerbaidžaniečių pajėgos perėmė dar 23 vietovių kontrolę. Kalnų Karabacho vadovybės atstovas V. Pogosianas feisbuke rašė: „Deja, mus persekioja nesėkmės. Visiškai praradome Šušos miesto kontrolę. Priešas stovi prie Stepanakerto. Dabar mūsų egzistencija pavojuje“.

Armėnijos premjeras: kovos dėl miesto tęsiasi

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pirmadienį sakė, kad kovos dėl svarbaus Kalnų Karabacho miesto Šušos tęsiasi, nors diena anksčiau Azerbaidžanas paskelbė, kad jo pajėgos miestą užėmė.

Jei Šuša tikrai atiteko Azerbaidžanui, tai būtų svarbi pergalė, pasiekta šešios savaitės nuo naujų kovų dėl Kalnų Karabacho pradžios.

Tačiau N. Pašinianas socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad „kovos dėl Šuši tęsiasi“, pavartodamas armėnišką miesto pavadinimą.

Armėnijos remiamo Kalnų Karabacho – 10-ajame dešimtmetyje nuo Azerbaidžano atsiskyrusio etninių armėnų anklavo – separatistų lyderio atstovas Vachramas Poghosianas anksčiau „Facebook“ rašė, kad armėnų pajėgos prarado Šušos kontrolę.

Kautynių epicentre atsidūręs strateginės svarbos miestas yra maždaug už 15 km nuo anklavo didžiausio miesto Stepanakerto ir šalia pagrindinio kelio, jungiančio su Armėnija.

„Turime pripažinti, kad mus vis dar persekioja nesėkmių virtinė ir Šuši miesto visiškai nekontroliuojame, – sakė V. Poghosianas. – Priešas yra Stepanakerto pakraščiuose ir sostinės egzistavimas jau pavojuje.“

Šis didelį pralaimėjimą pripažįstantis įrašas išprovokavo spėliones, kad į V. Poghosiano paskyrą galėjo būti įsilaužta, bet kelios armėnų žiniasklaidos priemonės citavo jo žodžius, kad jis tikrai paskelbė tokį įrašą.