Apie Joe Bideno pergalę buvo paskelbta tuo metu, kai D. Trumpas leido laiką savo golfo aikštyne šiaurinėje Virdžinijoje. Dauguma jo pervargusių patarėjų savaitgalį traukė namo, norėdami pailsėti ir pabėgti nuo naujausio koronaviruso protrūkio Vakariniame Baltųjų rūmų sparne.

Už Baltųjų rūmų sienų džiūgaujanti Joe Bideno rėmėjų minia susirinko švęsti D. Trumpo pralaimėjimo priešais Baltuosius rūmus esančioje aikštėje, kurią miestas pakrikštijo „Black Lives Matter“. Pačių Baltųjų rūmų koridoriai buvo beveik tušti.

Nebuvo jokio visos komandos susirinkimo ar vidaus nurodymo, kaip turėtų reaguoti pareigūnai. Situacija smarkiai skyrėsi nuo to, kokia susiklostė prieš ketverius metus, kai, D. Trumpui laimėjus rinkimus, prezidentas Barackas Obama subūrė savo nusiminusią komandą norėdamas ją padrąsinti.

Susidariusi tuštuma suglumino personalą: jie nėra tikri, kas bus toliau. D. Trumpo patarėjai nesutaria dėl to, kiek toli galėtų siekti įvairios teisinės kovos, ir atidėlioja tiek politinės strategijos, tiek taktikos teismuose svarstymus. Kandidato į prezidentus patikėtiniai, kad ir kaip raginami užginčyti rinkimų rezultatus, taip pat tikisi didesnio aiškumo iš vykdomos kampanijos.

Daugelis žmonių, davusių šiam straipsniui interviu, prašė neatskleisti jų pavardžių dėl vidinio diskusijų pobūdžio.

Danas Eberhartas, paaukojęs prezidentui bent 100 000 JAV dolerių jo perrinkimui, kalbėdamas apie nuotaikas tarp respublikonų, sakė, kad jaučiamas „beviltiškumas“.

D. Trumpo kampanija šeštadienio ryte vaizdo ryšiu susisiekė su aukotojais ir paprašė jų prisidėti prie prezidento porinkiminių teisinių kovų finansavimo. „Žinutė buvo aiški: jie toliau kovos“, – sakė D. Eberhartas.

Pasak vieno artimo D. Trumpo patarėjo, JAV prezidentas klydo paprastai ir aiškiai nesuformulavęs savo teisinių argumentų: prašymų dėl balsų perskaičiavimo, bet kokių pažeidimų peržiūrėjimo ir teisinio sprendimo ar kaltinimų nusikalstamais veiksmais.

Taip demokratams būtų perkelta atsakomybė ginti bet kokį pasipriešinimą balsų perskaičiavimui ir balsų skaičiavimo stebėtojams, sakė patarėjas. Bet dabar prezidento pastangos užginčyti rinkimų rezultatus yra padrikos ir vargu ar veiksmingos.

Jokių konkrečių pavyzdžių

Praėjus vos kelioms minutėms po CNN ir kitų kanalų pranešimų apie J. Bideno pergalę, buvęs Niujorko meras Rudy Giuliani pasirodė prie Filadelfijos kraštovaizdžio priežiūros bendrovės pastato, įsikūrusio tarp krematoriumo ir filmų suaugusiesiems parduotuvės, paskelbti, kad prezidentas nepasiduos.


Jis kartu su D. Trumpo patarėju Corey Lewandowskiu primygtinai tvirtino, kad Pensilvanijoje vykusiuose rinkimuose buvo apstu pažeidimų, jei ne akivaizdžių sukčiavimų, tačiau jokių konkrečių pavyzdžių nepateikė.

Kiek anksčiau praėjusią savaitę Nevadoje du Trumpo sąjungininkai – buvęs laikinasis Nacionalinės žvalgybos direktorius Ricas Grenellas ir Amerikos konservatorių sąjungos (ACU) pirmininkas Mattas Schlappas – per ekspromtu surengtą spaudos konferenciją atsisakė nurodyti savo pavardes vietos žurnalistams, jau nekalbant apie atsakymus į klausimus apie jų tvirtinimus, esą rinkimai valstijoje buvo suklastoti.

Tuo tarpu Viskonsino valstija užsiprašė 3 mln. JAV dolerių iš D. Trumpo kampanijos už balsų perskaičiavimą – nemažas finansinis įsipareigojimas organizacijai, kuri naudoja dalį aukų savo teisinėms priemonėms, skirtoms padengti nenurodytas skolas.

Dar vienas artimas prezidento aplinkos asmuo prognozavo, kad netrukus prasidės labai rimtas kaltinimų svaidymasis.

Strėlės M. Meadowso pusėn

Kai kas neabejotinai baksnos pirštais į D. Trumpo ketvirtąjį personalo vadovą, M. Meadowsą, versdamas jam kaltę. Jis reguliariai sumenkindavo niūrius perspėjimus iš prezidento koronaviruso darbo grupės narių, nors apklausos rodė, kad rinkėjai yra labai susirūpinę dėl pandemijos.

M. Meadowso šeštadienį Baltųjų rūmų Vakarų sparne nebuvo, nes jam pačiam praėjusią savaitę buvo diagnozuotas koronavirusas. Per antrąjį su Baltaisiais rūmais susijusį protrūkį dar mažiausiai keturiems Rūmų patarėjams ir vienam kampanijos darbuotojui per mažiau nei mėnesį buvo nustatytas teigiamas COVID–19 testas.

Šių užsikrėtimų banga pasėjo naujo nerimo D. Trumpo aplinkoje; viešai platinamojoje vaizdo medžiagoje matyti, kad likus kelioms dienoms iki jam buvo diagnozuota COVID–19, M. Meadowsas be kaukės bendrauja su kone kiekvienu svarbiu kampanijos ir Baltųjų rūmų pareigūnu.

Taip pat ir su prezidento žentu ir vyresniuoju patarėju J. Kuchneriu, kuris bergždžiai stengėsi išgelbėti kampaniją, kurios kursą didžiąja dalimi jis diktavo, – ypač po to, kai prezidentas liepą nustūmė į žemesnes pareigas kampanijos vadovą Bradą Parscale‘ą ir pakeitė jį buvusiu Baltųjų rūmų patarėju politikos klausimais Billu Stepienu.

„Kaip gladiatorius“

D. Trumpą supančios aplinkos nuomone, D. Trumpas tam tikra forma ir tam tikru momentu pripažins savo pralaimėjimą.

Mickas Mulvaney, anksčiau ėjęs prezidento personalo vadovo pareigas, sako, kad D. Trumpas, jo manymu, „kovos kaip gladiatorius, tol, kol paaiškės galutinė rinkimų baigtis“, bet galiausiai rezultatus pripažins.

„Jungtinėms Valstijoms svarbu žinoti, kad laimėtojas yra tikras, – „The Wall Street Journal“ (WSJ) autoriaus skiltyje rašė M. Mulvaney. – O kai amerikiečiai tai sužinos, aš esu visiškai tikras, kad ponas Trumpas elgsis ir kalbės taip, kaip turėtų kalbėti ir elgtis didis prezidentas – ar pergalės, ar palaimėjimo atveju.“

Kitų manymu, prezidentas labiausiai nori išvengti nesėkmės jausmo. Ketvirtadienį vakare kreipdamasis į tautą, D. Trumpas smarkai gyrė savo partijos Senate pergales ir pasiekimus Atstovų rūmuose, savo sėkmę grįsdamas tuo, kad nuo 2016 metų yra pritraukęs daugiau nebaltaodžių rinkėjų ir kad antradienį buvo išrinktas rekordinis moterų respublikonių kandidačių skaičius – taip stengdamasis pagerinti savo politines pozicijas net pralaimėjimo atveju.

Ir bent vienas sąjungininkas prognozavo, kad D. Trumpas, dar nesibaigus jo kadencijai sausį, gali paskelbti apie planus vėl kandidatuoti į prezidentus 2024 metais.

„Na tegu B. Bidenas turi ją [pergalę], – sakė jis. – Mes atsiimsime po ketverių metų.“