„Tęsiantis tarptautiniams tyrimams turėtų būti suimta ir patraukta baudžiamojon atsakomybėn daugiau asmenų“, – pareiškime komentuojama spalio 11 dieną pasibaigusi operacija „Thunder 2020“.

Kamerūne muitininkai konfiskavo 187 dramblių iltis, aptiktas sieną su Gabonu mėginusiame kirsti sunkvežimyje, o Meksikoje teisėsaugos pareigūnai išgelbėjo suaugusią baltąją tigrę, jaguarą ir keturių mėnesių liūtuką, nurodė Interpolas.

Tuo metu Zimbabvės policija sutrukdė 32 gyvų šimpanzių perkėlimui iš Kongo Demokratinės Respublikos, o Indijos muitinėje buvo perimta 18 t kvapiojo koralmedžio partija, skirta Jungtiniams Arabų Emyratams.

Per operaciją iš viso buvo konfiskuota daugiau kaip 1,3 t dramblio kaulo, taip pat daugiau nei tona skujuočių žvynų.

Be to, pareigūnai konfiskavo 1 400 gyvų vandens ir sausumos vėžlių, 6 000 jų kiaušinių, taip pat 1 160 paukščių ir 1 800 roplių.

„Nusikaltimai laukinei gamtai ir miškų ūkiams yra ketvirta pagal apimtį neteisėta prekyba – pelninga neteisėta veikla, turinti plataus masto ir niokojančių pasekmių ne tik aplinkai, bet ir visuomenei, visuomenės sveikatai ir pasaulio ekonomikai“, – pareiškė Interpolo generalinis sekretorius Jurgenas Stockas.

Jis pridūrė, kad šiuos nusikaltimus „neretai lydi vengimas mokėti mokesčius, korupcija, pinigų plovimas ir net nužudymai, o nusikalstamos grupuotės kontrabanda gabena saugojamos laukinės gamtos produktus tais pačiais maršrutais, kuriais gabenami žmonės, ginklai, narkotikai ir kitos neteisėtos prekės“.

Pasak Interpolo, per operaciją Šiaurės Makedonijoje buvo užpulti penki policininkai ir trys miškų policijos pareigūnai, mėginę sutrukdyti neteisėtam kirtimui. Du iš jų buvo sunkiai sužeisti.