„Vakar vakare, žiūrėdamas į Estijos žiniasklaidos šmeižtą ir melą, nusprendžiau atsistatydinti“, – sakė M. Helme.

„Priežastis labai paprasta: niekas negali manęs užčiaupti“, – teigė M. Helme. – Aš sakau tai, kas, mano manymu, yra teisinga, kas yra mano širdyje.“

„Kad nepakenkčiau mūsų referendumui, nusprendžiau atsistatydinti“, – sakė jis turėdamas galvoje kitų metų pavasarį planuojamą referendumą santuokos apibrėžimo klausimu, dėl kurio Estijos valdančiosios koalicijos partijų lyderiai praėjusį mėnesį pasirašė bendrą pareiškimą.

M. Helme pridūrė, kad tęs darbą parlamente.

Spalį paskelbti homofobiški M. Helme komentarai išprovokavo daugelio politikų ir visuomenininkų nepasitenkinimą, taip pat sukėlė krizę pačioje valdančiojoje koalicijoje. Premjeras Juri Ratas sukritikavo M. Helme pareiškimus, o opozicijos lyderiai pareikalavo ministro atsistatydinimo. Kiek vėliau ministras pirmininkas pareiškė, kad vyriausybės krizė yra įveikta.

Tuo metu sekmadienį M. Helme ir finansų ministras Martinas Helme radijo eteryje pareiškė, kad JAV rinkimai esą buvo suklastoti, o nugalėtoju paskelbtas Joe Bidenas – korumpuotas.

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid sakė artimiausiomis dienomis sušauksianti Gynybos tarybą dėl tokio pasisakymo.

„Žodinis naujai išrinkto JAV prezidento užpuolimas, kurį šiandien įvykdė finansų ministras ir Estijos vidaus reikalų ministras, yra ataka prieš Estijos demokratiją ir saugumą“, – sekmadienį pareiškime sakė prezidentė.