Pagrindinė sostinės Tbilisio gatvė virto vėliavų jūra, protestuotojams susirinkus prie parlamento rūmų.

Sakartvelo valdančioji Bidzinos Ivanišviliio vadovaujam partija „Sakartvelo svajonė“ kategoriškai neigia kaltinimus, jog spalio 31 d. įvykę parlamento rinkimai, kuomet jo partija laimėjo dviejų procentų persvara, buvo suklastoti.

Tačiau visos šalies opozicijos partijos atsisakė dirbti naujajame parlamente, kas kelia nerimą dėl naujos politinės krizės šalyje, kur po rinkimų dažnai pasipila kaltinimai rezultatų klastojimų ir rengiamos masinės demonstracijos.

Prieš rinkimus opozicinės partijos pademonstravo precedento neturinčią vienybę: buvusio šalies prezidento Michailo Saakašvilio vadovaujama partija „Jungtinis nacionalinis judėjimas“ su mažesnėmis opozicinėmis grupėmis sutarė formuoti koalicinę vyriausybę, jeigu būtų laimėti rinkimai.

„Mes reikalaujame, kad būtų pakeista visiškai diskredituota rinkimų administracija ir būtų surengtas naujas balsavimas, – agentūrai AFP sakė viena iš partijos lyderių Salomė Samadašvili. – Tai leistų šalyje išlaikyti stabilumą.“

Jos teigimu, „Sakartvelo svajonė“ negavo demokratinio mandato likti valdžioje.

Savo ruožtu Sakartvelo ministras pirmininkas Giorgi Gacharija pareiškė, kad rinkimai pažymėjo „dar vieną svarbią istorinį momentą Sakartvelo demokratiniame vystymesi“, ir kritikavo opoziciją už masinių protesto akcijų organizavimą siaučiant koronavirusi.

Pačiam premjerui neseniai buvo diagnozuotas koronaviruas, todėl jis jau savaite izoliuojasi. Pirmadienį šalyje pradeda galioja komendanto valanda.

Oficialūs spalio 31 dieną vykusių rinkimų rezultatai rodo, kad į parlamentą pateko devynios politinės jėgos – daugiausiai balsų gavusi valdančioji „Sakartvelo svajonė“ ir aštuonios opozicinės partijos. Opozicija kaltina valdžią suklastojus rinkimų rezultatus ir protestuodama atsisako priimti deputatų mandatus.

M. Saakašvilis, per 2003 metų Rožių revoliuciją į valdžią atėjęs charizmatiškasis reformatorius, baigiantis jo antrajai kadencijai 2013 metais buvo priverstas bėgti iš Sakartvelo, baimindamasis, kad bus suimtas dėl prokurorams jam iškeltų kaltinimų piktnaudžiavimu valdžia.

Dabar jis gyvena Ukrainoje, o prezidentas Volodymyras Zelenskis jį paskyrė vadovauti Ukrainos nacionalinės reformų tarybos vykdomajam reformų komitetui.