Rinkimus Mianmare temdė koronaviruso pandemija. Kadangi Mianmaras yra viena labiausiai sveikatos krizę patiriančių Pietryčių Azijos šalių, būta reikalavimų rinkimus atidėti. Tačiau vyriausybė su tuo nesutiko.

Aung San Suu Kyi paragino 37 mln. gyventojų įveikti koronaviruso baimę ir atiduoti savo balsą. „Aš visiškai nebijau susirgti Covid-19, - sakė 27 metų rinkėja Khine Zar Chi. – Man nesvarbu, jei mirsiu už motiną Suu“.

Prie balsavimo apylinkių nusidriekė ilgos rinkėjų eilės. Buvo privalu dėvėti kaukes. Tačiau distancijos taisyklių ne visuomet buvo laikomasi.

Aung San Suu Kyi reputacija Mianmare ir toliau yra labai gera. Nobelio taikos premijos laureatė karinio viešpatavimo laikotarpiu 15 metų gyveno namų arešto sąlygomis. 2015-aisiais jos partija aiškia persvara laimėjo pirmuosius laisvus rinkimus. Aung San Suu Kyi tapo de-facto premjere, tačiau kariškių įtaka šalyje ir toliau yra didelė.

Su dabar 75-erių politike siejamos viltys buvo milžiniškos, ji turėjo atvesti Mianmarą į naują laisvės erą. Tačiau kovotojos už laisvę paveikslas greitai ėmė eižėti: nuo 2017 metų šalį krečia rohinjų krizė.

Po koordinuotų armijos atakų iš daugiausiai budistiško Mianmaro buvo išvaryti ir į kaimyninį Bangladešą pabėgo per 800 000 rohinjų. Čia pabėgėlių stovyklose sąlygos katastrofiškos. Visi 600 000 Mianmare likusių rohinjų neturi pilietybės ir negali balsuoti.