„Bičiuliai, šios šalies žmonės pasisakė. Jie suteikė mums aiškią pergalę, įtikinamą pergalę“, – švytintis J. Bidenas sakė per savo pergalės mitingą Delavero valstijoje, kurioje jis gyvena.

„Dabar Amerikoje metas sveikti, – pabrėžė jis, – Pažadu būti prezidentas, kuris siekia ne skaldyti, o vienyti, kuris nemato raudonų ir mėlynų valstijų, – tik Jungtines Valstijas.“

J. Bidenas pripažino esant nesutarimų su D. Trumpo rėmėjais, bet kalbėdamas apie juos pareiškė: „Jie nėra mūsų priešai. Jie yra amerikiečiai.“

Jis kreipėsi ir į tuos, kurie rinkimuose palaikė D. Trumpą. „Suteikime vienas kitam galimybę“, – kalbėjo J. Bidenas. „Atėjo laikas atsisakyti griežtos retorikos, vėl susitikti, išklausyti vienas kitą, nustoti laikyti priešininkus priešais“, – ragino demokratas.

„Tegul ši demonizavimo era Amerikoje pasibaigia čia, – pridūrė J. Bidenas. – Siekiau šio posto, kad atkurčiau Amerikos sielą, atkurčiau šios valstybės stuburą – viduriniąją klasę, ir padaryčiau Ameriką vėl gerbiamą pasaulyje.“

Buvęs Baracko Obamos viceprezidentas taip pat atkreipė dėmesį į problemas, patiriamas afroamerikiečių ir kitų JAV etninių grupių, padėjusių išrinkti jį Demokratų partijos kandidatu, kad jis galėtų mesti iššūkį D. Trumpui.

J. Bidenas buvo akivaizdžiai pakiliai nusiteikęs, kreipdamasis į savo šalininkų minią, įbėgęs į sceną po išrinktosios viceprezidentės Kamalos Harris įžanginės kalbos, skambant Bruce'o Springsteeno dainai „We Take Care of Our Own“.

Be to, jis pažadėjo, kad jau ateinantį pirmadienį paskirsiantis grupę mokslininkų, kuriems bus pavesta parengti kovos su koronaviruso pandemija planą.

„Pirmadienį paskirsiu grupę vedančiųjų mokslininkų ir ekspertų kaip pareinamojo laikotarpio patarėjus, kad [jie] padėtų padaryti Bideno ir Harris planą konkrečiu brėžiniu, pradėsiančiu [veikti] 2021 metų saugio 20 dieną“, kai įvyks jų inauguracija, išrinktasis prezidentas sakė savo šalininkams.

„Būkime tauta, kokia žinome, kad galime būti. Susivienijusia tauta, sustiprėjusia tauta, pasveikusia tauta“, – pergalės kalbą baiginėjo būsimasis prezidentas.

„Ponios ir ponai, dar niekada nebuvo nieko, ko nesugebėjome padaryti“, – optimistiškai kalbėjo J. Bidenas.

Fejerverkai

Siekiant išlaikyti pakankamą atstumą tarp dalyvių, į mitingą buvo leista suvažiuoti tik apie 360 automobilių, bet prie kelio, vedančio į renginio vietą, susirinko tūkstančiai žmonių, kurių daugelis šoko ir mojavo Amerikos vėliavomis.

J. Bidenas viešai pasirodė pirmąkart nuo tada, kai anksčiau šeštadienį JAV televizijos paskelbė, kad demokratų kandidatas įgijo neįveikiamą persvarą, nors balsų skaičiavimas dar nėra pasibaigęs, ir per antradienį įvykusius rinkimus įveikė D. Trumpą, tapusį vienu iš nedaugelių tik vieną kadenciją dirbusių prezidentų.

Per šventinį renginį buvo žarstomas konfeti, šaudė įspūdingi fejerverkai, skambant grupės „Coldplay“, Bruce'o Springsteeno ir Tinos Turner (Tinos Terner) dainoms. Per šį renginį amerikiečiais taip pat galėjo geriau įvertinti J. Bideno kampanijos partnerę K. Harris, kuri pateks į istoriją kaip pirmoji JAV viceprezidento postą užėmusi moteris ir juodaodė.

Savo kalboje, kurią lydėjo pakiliai nusiteikusios minios šūksniai, K. Harris gyrė milžinišką rinkėjų aktyvumą, savo valią pareiškus apie 160 mln. amerikiečių. Ji sakė, kad šalies visuomenė jau ilgai yra susiskaldžiusi, bet „Joe yra gydantis žmogus“.

„Kai pati mūsų demokratija buvo įrašyta į balsalapį per šiuos rinkimus, kai sprendėsi pačios Amerikos sielos likimas ir pasaulis stebėjo – jūs atnešėte naują dieną Amerikai“, – pabrėžė K. Harris.

J. Bidenas, kuriam vėliau šį mėnesį sukaks 78-eri, ateinančių metų sausio 20-ąją taps vyriausiu žmogumi, kada nors tapusiu JAV prezidentu.

Harris: jūs atnešėte naują dieną Amerikai

Išrinktoji JAV viceprezidentė Kamala Harris šeštadienį vakare pareiškė, kad rinkėjai atnešė „naują dieną Amerikai“, pradėdama pergalės kalbą po pergalės rinkimuose kartu su išrinktuoju prezidentu Joe Bidenu.

K. Harris, iki šiol aukščiausią postą per JAV istoriją užėmusi moteris, kalbėjo iš tribūnos Vilmingtono mieste Delavero valstijoje, vilkėdama baltą kostiumėlį, tokiu būdu atiduodama pagarbą sufražisčių judėjimui, skambant juodaodės atlikėjos Mary J. Blige dainai.

„Kai pati mūsų demokratija buvo įrašyta į balsalapį per šiuos rinkimus, kai sprendėsi pačios Amerikos sielos likimas ir pasaulis stebėjo – jūs atnešėte naują dieną Amerikai“, – pabrėžė K. Harris, išprovokuodama žiūrovų, kurių daugelis buvo suvažiavę savo automobiliais, šūksnius.

„Galbūt esu pirmoji moteris šiame poste, bet nebūsiu paskutinioji“, – pridūrė ji, kalbėdama prieš pasisakant J. Bidenui.

„Kiekviena maža mergaitė, žiūrėdama tai šį vakarą, mato, kad tai yra galimybių šalis“, – sakė išrinktoji viceprezidentė.

Užsitikrino JAV prezidento postą, užbaigdamas D. Trumpo erą

J. Bidenas šeštadienį buvo paskelbtas laimėjusiu JAV prezidento rinkimus.

Savo pirmajame pareiškime išrinktasis prezidentas J. Biden pažadėjo būsiąs „visų amerikiečių prezidentas – ar balsavote už mane, ar ne“.

„Amerika, man garbė, kad pasirinkai mane vadovauti mūsų didžiai šaliai, – per „Twitter“ parašė J. Bidenas. – Priešakyje mūsų laukia sunkus darbas, bet pažadu jums: būsiu visų amerikiečių prezidentas – ar balsavote už mane, ar ne. Pateisinsiu pasitikėjimą, kurį į mane sudėjote.“

Net ir „Iškilus beprecedenčių kliūčių balsavo rekordinis skaičius amerikiečių“, vėliau paskelbtame elektroniniame laiške rašė J. Bidenas ir pridūrė, kad tai dar kartą įrodo, jog „demokratija plaka giliai Amerikos širdyje“.

„Pasibaigus kampanijai laikas palikti pyktį ir griežtą retoriką praeityje ir susivienyti kaip tautai, – pabrėžė jis. – Atėjo laikas Amerikai susivienyti. Ir sveikti.“

Joe Bidenas kreipiasi į tautą

D. Trumpas, tapsiantis pirmuoju vieną kadenciją dirbusiu prezidentu po George'o H. W. Busho praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, atsisakė pripažinti varžovo pergalę, kai JAV didžiosios televizijos paskelbė, jog laimėjo J. Bidenas.

„Visi žinome, kodėl Joe Bidenas skubina klaidinamai vaizduoti save laimėtoju ir kodėl jo sąjungininkės žiniasklaidos priemonės taip uoliai stengiasi jam padėti: jie nenori, kad tiesa būtų atskleista“, – pareiškė D. Trumpas, atvykęs į savo golfo klubą Virdžinijoje, pirmąkart palikęs Baltuosius rūmus po rinkimų dienos antradienį.

„Paprastas faktas – kad šie rinkimai toli gražu nesibaigė“, – pridūrė prezidentas.

Iki šiol nebuvo pateikta jokių įrodymų, pagrindžiančių D. Trumpo beprecedenčius pareiškimus apie JAV rinkimų masinį klastojimą.

Antradienį balsavimas vyko be jokių pranešimų apie rimtus incidentus ar netgi kokius nors techninius sutrikimus, nors rinkimai buvo organizuoti šalyje siaučiant vis dar nesuvaldytai COVID-19 epidemijai ir tvyrant didžiulei politinei įtampai.

Balsų skaičiavimui baigiantis tapo akivaizdu, kad J. Bidenas įgijo nepanaikinamą persvarą. Šeštadienį ryte didėjęs demokrato pranašumas itin svarbioje Pensilvanijos valstijoje prieš pietus tapo nebeginčijamas, ir tai užbaigė keturias įtempto laukimo dienas bei leido televizijos kanalų specializuotiems duomenų analitikams paskelbti galutinės rinkimų baigties prognozę, – kaip nutinka per kiekvienus JAV rinkimus.

Jill Biden, Joe Bidenas

Neįveikiama persvara

Televizijos CNN, „Fox News“, „NBC News“ ir kiti kanalai paskelbė J. Bideno pergalę jam užsitikrinus 20-ies Pensilvanijos rinkikų balsus.

Anksčiau šeštadienį J. Bidenas turėjo mažiausiai 253 rinkikų balsus, todėl pergalė Pensilvanijoje šį skaičių padidino iki 273. Kad laimėtų rinkimus, bet kuris kandidatas turėjo gauti ne mažiau kaip 270 Rinkikų kolegijos narių balsų.

Vėliau buvo paskelbta demokrato pergalė Nevadoje, tad bendras J. Bideną palaikysiančių rinkikų skaičius išaugo iki 279.

Kai kurie JAV žiniasklaidos kanalai taip pat pripažino jo pergalę Arizonoje – tokiu atveju J. Bidenas turėtų 290 rinkikų balsų.

J. Bidenas yra aiškiai laimėjęs 24 iš 50 valstijų, įskaitant Delaverą ir tokias daug gyventojų turinčias valstijas kaip Kalifornija, Niujorkas, taip pat JAV sostinę.

Buvęs viceprezidentas sugebėjo laimėti keturiose valstijose, kuriose 2016 metais triumfavo D. Trumpas – Mičigane, Pensilvanijoje, Viskonsine ir, pasak dviejų kanalų, Arizonoje.

JAV žiniasklaida prognozavo, kad D. Trumpas laimės 23 valstijose, įskaitant itin svarbias Floridą ir Teksasą, taip pat Indianą, Kentukį, Misūrį ir Ohają. Visose šiose valstijose jis taip pat laimėjo 2016-aisiais.

Iki šiol laimėtojas nėra išaiškėjęs trijose valstijose – Aliaskoje, Džordžijoje ir Šiaurės Karolinoje. Vis dėlto J. Bideno persvara dabar jau nebeįveikiama.

Kalbant apie Arizoną, „Fox News“ ir naujienų agentūra „The Associated Press“ jau anksčiau paskelbė šioje valstijoje laimėjus J. Bideną. Vis dėlto kiti kanalai, įskaitant CNN ir „NBC News“ laikėsi atsargesnės pozicijos ir manė, kad šioje valstijoje tebevyksta įtemptos grumtynės.

Penkių Nebraskos rinkikų balsai bus paskirstyti: keturi atiteks D. Trumpui, o likęs – J. Bidenui. Meine laimėjo J. Bidenas, bet jam atiteko tik trys iš keturių rinkikų balsų, o ketvirtasis atiteks D. Trumpui.

Donaldas Trumpas

Pateks į istoriją

Ilgametis senatorius ir buvęs prezidento Baracko Obamos administracijos viceprezidentas J. Bidenas pažadėjo dėti visas pastangas, kad būtų suvaldyta koronaviruso pandemija. Jis taip pat žadėjo atkurti tradicinę JAV diplomatiją po D. Trumpo „dramatiško posūkio į vienašališką nacionalizmą“.

Jungtinės Karalystės, Kanados, Vokietijos ir Airijos lyderiai buvo tarp pirmųjų, pasiuntusių išrinktajam prezidentui savo sveikinimus.

77 metų J. Bidenas, vėliau šį mėnesį švęsiantis 78-ąjį gimtadienį, taps seniausiu kada nors JAV prezidento postą užėmusiu žmogumi, kai bus prisaikdintas sausio 20 dieną.

Jo rinkimų kampanijos partnerė Kamala Harris pateks į istoriją kaip pirmoji viceprezidentės postą užėmusis moteris, juodaodė ir pietų azijietė. 56 metų Kalifornijos senatorė turės geras galimybes mėginti pakeisti J. Bideną kaip pirmoji moteris, tapusi Ovaliojo kabineto šeimininke.

Išrinktoji viceprezidentė per „Twitter“ parašė: „Šių rinkimų esmė daug didesnė negu @JoeBiden arba aš. Jų esmė – Amerikos siela ir mūsų noras dėl jos kovoti.“

„Priešakyje turime daug darbo. Pradėkime“, – pridūrė ji.

Joe Bidenas, Kamala Harris

Vašingtone daugybė žmonių spontaniškai pasipylė į gatves švęsi. Automobilių vairuotojai spaudė garso signalus; keli tūkstančiai susijaudinusių žmonių susirinko netoli Baltųjų rūmų esančioje aikštėje „Juodųjų gyvybės svarbios“, pervadintos birželį išsiplėtus judėjimui prieš rasizmą ir policijos žiaurumą.

Panašios scenos buvo stebimos Niujorke – D. Trumpo gimtajame mieste ir demokratų tvirtovėje, panašiai kaip Vašingtonas.

Kai D. Trumpas vėliau šeštadienį sugrįžo į Baltuosius rūmus po išvykos į golfo klubą, prezidento kortežas pravažiavo arti aikštės „Juodųjų gyvybės svarbios“, kur didžiulė minia šventė jo pralaimėjimą.

D. Trumpas atsisako pripažinti rezultatus

Sujaukęs JAV politikos normas visais įmanomais lygiais jis tapo pirmuoju prezidentu, atvirai atsisakiusiu pripažinti rinkimų rezultatus.

Anksčiau šeštadienį D. Trumpas pirmąkart po rinkimų dienos išvyko iš Baltųjų rūmų žaisti golfo, per „Twitter“ paskelbęs: „AŠ LAIMĖJAU ŠIUOS RINKIMUS, DIDELIU SKIRTUMU!“

Vėliau, savo privačiame golfo klube, jis pareiškė, kad J. Bidenas ir JAV žiniasklaida, kurią D. Trumpas per savo kadenciją vadino „tautos priešu“, tyčia manipuliuoja rinkimų rezultatais.

J. Bidenas, per šiuos rinkimus gavo daugiau kaip 74 mln. balsų – daugiau nei bet kuris kandidatas į prezidentus. Šis triumfas buvo jo svarbiausias pasiekimas per pusę šimtmečio trukusį darbą JAV politikoje, įskaitant aštuonerius metus B. Obamos viceprezidento poste. Buvęs jo viršininkas, pirmasis juodaodis Jungtinių Valstijų vadovas, asmeniškai pagyrė šią „istorinę ir ryžtingą“ pergalę.

Rinkimuose dalyvavo, kaip rodo preliminarūs vertino, beprecedenti skaičius piliečių – apie 160 milijonų. Dauguma jų pasirinko J. Bideno žadamą ramybę, o ne D. Trumpo neprognozuojamą būdą.

Nors ir yra karjeros politikas, kuriuos daugelis mūsų dienomis vertina skeptiškai, J. Bidenas nemažai visuomenės daliai atrodo patrauklus veikėjas, taip pat atrodantis itin žmogiškas po savo žmonos ir dukters mirties per eismo įvykį 1972 metais, o dar po keturių dešimtmečių netekęs sūnaus, pralaimėjusio kovą su smegenų vėžiu.

Barackas Obama, Joe Bidenas

D. Trumpas sukrėtė šalį ir pasaulį savo netikėta pergale 2016-aisiais, kai visiškas politikos naujokas per savo pirmąjį bandymą įveikė demokratų veteranę Hillary Clinton.

Vėliau didžioji dalis jo administracijos atrodė nepavaldi įprastiems politikos dėsniams.

D. Trumpo šoumeniškas vadovavimo vyriausybei stilius padarė jį bene labiausiai stebimu – ir kontroversiškiausiu – žmogumi mūsų planetoje.

Jis atlaikė apkaltos procesą, pamindavo diplomatines normas ir itin aktyviai reiškėsi žiniasklaidoje, įskaitant socialinius tinklu, ko paprasti amerikiečiai dar niekuomet nebuvo patyrę.

Buvęs televizijos realybės šou žvaigždė ir garsus nekilnojamojo turto vystytojas sudarė įspūdį žmogaus, visuomet gaunančio, ko nori.

D. Trumpas prisiekia 45-uoju JAV prezidentu

Savo šalininkų minioms per mitingus D. Trumpas mėgdavo girtis: „Mes tiek daug laimėsime, kad jums iki gyvo kaulo atsibos pergalės.“ Na, o žmonėms, kurie jam neįtikdavo, prezidentas visuomet būdavo parengęs epitetą „nevykėlis“.

Dabar pralaimėjo jis pats – ir galbūt to baiminosi nuo pat rinkimų dienos ryto.

„Laimėti lengva, – atsidarius balsavimo apylinkėms samprotavo D. Trumpas. – Pralaimėti niekada nebūna lengva. Man – ne.“